Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pietnym aktom na cintoríne v Tisovci sa ukončila obnova hrobov

Na snímke hromadný hrob a za ním jednotlivé obnovené hroby československých legionárov v Tisovci v okrese Rimavská Sobota, 18. júla 2020. Foto: TASR - Branislav Caban

Historik a iniciátor obnovy Viktor Brádňanský uviedol, že v jednotlivých hroboch odpočíva 13 vojakov a na cintoríne sa nachádza i hromadný hrob, kde je ďalších 13 neznámych vojakov.

Tisovec 18. júla (TASR) – Pietnym aktom na evanjelickom cintoríne v Tisovci v Rimavskosobotskom okrese v sobotu ukončili obnovu hrobov z 30. rokov 20. storočia, v ktorých sú pochovaní československí a rumunskí vojaci padlí po prvej svetovej vojne. Ako pre TASR uviedol historik a iniciátor obnovy Viktor Brádňanský, celý projekt sa začal v čase, keď spracovával dejiny bojov o Slovensko v júni 1919.

Československé vojská a legionári vtedy bojovali proti maďarskej Červenej armáde, ktorá 30. mája 1919 spustila generálnu ofenzívu na územie Slovenska. Pri mapovaní bojov v našom regióne som v rámci terénneho výskumu narazil v Tisovci na tieto hroby, ktoré boli dlhodobo zanedbané a neudržiavané,“ objasnil Brádňanský.

Dodal, že v jednotlivých hroboch odpočíva 13 vojakov a na cintoríne sa nachádza i hromadný hrob, kde je ďalších 13 neznámych vojakov. „Ťažko však povedať celkový presný počet, pretože nemáme dostatok archívnych informácií, ktoré by nám poskytli konkrétne počty padlých v bojoch o Tisovec a kde všade boli pochovaní,“ povedal Brádňanský. Všetky známe obete bojov však podľa neho pripomína tabuľa na hromadnom hrobe.

Na snímke obnovené hroby československých legionárov v Tisovci v okrese Rimavská Sobota, 18. júla 2020.
Foto: TASR - Branislav Caban
Ako ďalej priblížil, v Tisovci sa dlho tradovalo, že v uvedených hroboch sú pochovaní padlí rumunskí vojaci z druhej svetovej vojny, ale v archívoch zistil, že tam ležia československí vojaci – legionári. „Okrem toho je tu pochovaných sedem príslušníkov ruskej a rumunskej armády, ktorí boli zajatí počas prvej svetovej vojny, dovezení do monarchie na práce a zomreli tu na rôzne choroby,“ načrtol historik.

Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera, ktorý sa na pietnom akte zúčastnil, je veľmi dôležité pamätať na obete minulosti. „Pokiaľ to nerobíme, tak ako keby sme pripravovali ďalšiu vojnu. Veľká vojna mala taký názov, lebo si vtedy ľudia nevedeli predstaviť, že by mohla byť ešte väčšia. Ale vzápätí na to prišla,“ poznamenal.

Ako pokračovala primátorka Tisovca Irena Milecová, aj tento projekt približuje ľuďom a predovšetkým mládeži dejiny našej krajiny. „Našou povinnosťou je, aby sme sa o túto históriu zaujímali a zároveň sa o tieto hroby my i ďalšie generácie starali,“ podotkla Milecová a dodala, že je vďačná všetkým zúčastneným za obnovu tohto pamätného miesta.

Na snímke Legiovlak, teda expozícia replík legionárskych vozňov z rokov 1918 - 1920 na železničnej stanici v Tisovci v okrese Rimavská Sobota, 18. júla 2020.
Foto: TASR - Branislav Caban
Súčasťou oficiálneho ukončenia obnovy hrobov bolo aj sprístupnenie Legiovlaku, teda expozície replík legionárskych vozňov z rokov 1918 – 1920 na Železničnej stanici v Tisovci pre verejnosť.

Projekt na obnovu vojnových hrobov v Tisovci podalo občianske združenie Gemerské grúne a do samotnej obnovy sa zapojilo Ministerstvo obrany Českej republiky, mesto Tisovec, Nadácia M. R. Štefánika a BBSK.