Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Tisovec chce obnoviť oddychovú zónu pri Šťavici

Ilustračná snímka. Tisovec Foto: TASR/Ján Siman

Oddychový areál pri Šťavici v Tisovci bol dlhé roky jedným z centier kultúrneho a spoločenského života.

Tisovec 31. mája (TASR) – Oddychový areál pri Šťavici v Tisovci bol dlhé roky jedným z centier kultúrneho a spoločenského života. V 90. rokoch však postupne prestal slúžiť na pôvodné účely, začal chátrať a dnes je okrem čerpania minerálnej vody verejnosťou takmer nevyužívaný. Mesto však zamýšľa obnoviť jeho pôvodnú funkciu oddychovej zóny a postupne ho zrevitalizovať.

Prvá písomná zmienka o tisovskej štavici, teda prírodnej minerálnej vode, pochádza z roka 1813. "Je zaznamenaná v mestskej kronike a popisuje opravu striešky a vyloženie prameňa kameňmi," priblížila Miroslava Kojnoková, vedúca oddelenia kultúry a športu Mestského úradu (MsÚ) v Tisovci. Neskôr bola pri prameni vybudovaná drevená tančiareň a v druhej polovici 20. storočia pribudol aj amfiteáter a bufet.

Vznikla tak oddychovo-relaxačná zóna, ktorá bola intenzívne využívaná ešte v 80. rokoch minulého storočia. "Na Šťavici bývali koncerty, vystúpenia folklórnych súborov, prvomájové aktivity, oslavy Medzinárodného dňa detí, strelecké preteky či stretnutie generácií," vymenovala Kojnoková. V nasledujúcom období sa však areál postupne prestal využívať a nebol udržiavaný. Amfiteáter začal chátrať a v roku 1998 zhorela tančiareň.

Už vtedy sa ale začali objavovať plány na záchranu a obnovu Šťavice a s jej navrátením do pôvodného stavu sa rátalo aj v územnom pláne schválenom v roku 2002. "Mal sa obnoviť amfiteáter a zriadiť relaxačná zóna určená na oddych a kultúru," uviedla Danka Bálintová z oddelenia výstavby, životného prostredia a rozvoja mesta MsÚ.

Pred ôsmimi rokmi však mesto oslovila spoločnosť, ktorá chcela na Šťavici vybudovať plničku minerálnej vody. "Zmenami a doplnkami bol preto v roku 2009 územný plán tejto lokality zmenený a polovica areálu bola preklasifikovaná na výrobnú zónu, avšak s prihliadnutím na okolitý prírodný charakter. Výrobný areál mal vhodne zapadnúť do okolia a mohlo ísť len o takú výrobnú činnosť, ktorá by nezaťažovala prírodu," povedala Bálintová. Podľa plánov mala plničku dopĺňať oddychová zóna.

V územnom pláne je preto areál Štavice stále vedený aj ako výrobná zóna, mesto to však chce zmeniť. "Spoločnosť totiž nevyvíjala žiadnu činnosť, nenaplnila základné zmluvné podmienky voči mestu, vypovedali sme s ňou preto všetky právne vzťahy," objasnil primátor Tisovca Peter Mináč. Ako doplnil, Štavicu chcú preklasifikovať v terajšej aktualizácii územného plánu na výhradne oddychové účely.

"V tejto súvislosti nás zaujímal aj názor občanov, preto sme približne pred rokom na mestskej stránke zverejnili anketu, v rámci ktorej sa ľudia mohli vyjadriť, na aký účel by chceli Štavicu využiť. Väčšina sa chcela vrátiť k pôvodnému stavu a spraviť z nej oddychovú zónu," konštatoval primátor. V areáli by tak mohla opäť vzniknúť tančiareň alebo v amfiteátri letné kino. "Konkrétne zariadenia však ešte budú predmetom ďalších diskusií a rozhovorov," povedala na margo obnovy Bálintová.

Mesto však chce Šťavicu začať zveľaďovať už teraz. "V rozpočte máme na tento rok schválených 3000 eur na menej náročné činnosti. Chceli by sme tam inštalovať lavičky, upraviť chodníky a cestičku a zamerať sa aj na čistenie areálu," informoval Mináč. Využiť by chceli tiež pracovníkov v rámci aktivačných prác a spolupracovať chcú aj s občianskymi združeniami.

Podľa jeho ďalších slov však budú postupovať opatrne. "Je dôležité, ako to prijmú občania a či budú novovybudované zariadenia na Štavici navštevovať," podotkol. Ako pokračoval, na pamäti treba mať aj udržateľnosť oddychovej zóny. "Je pekné niečo postaviť, ale potom to treba aj ďalej prevádzkovať a udržiavať. Je to navyše zóna na okraji mesta a zariadenia musíme zabezpečiť proti vandalizmu. Dobudovať treba aj chodník z mesta, ktorý teraz končí pri cintoríne, aby sa ľudia mohli do areálu bezpečne dostať," povedal na záver primátor.