Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Ozubnicový parný rušeň je už v Tisovci

Na snímke súprava historických vozňov s motorovým rušňom ozubnicovej železnice v Tisovci. Foto: TASR/Ján Siman

Tisovské občianske združenie Zubačka vzniklo v roku 2004 a odvtedy sa snaží zachovať a šíriť muzeálne železničné hodnoty.

Tisovec 17. apríla (TASR) - Tlakovú skúšku unikátneho parného ozubnicového rušňa pripravujú odborníci z občianskeho združenia Zubačka v Tisovci na piatok 18. apríla. Ako TASR informoval primátor mesta Peter Mináč, rušeň sa do mesta dostal po desiatich rokoch prác. Pôvodne ho kúpili v Rumunsku a zachránili ho pred zošrotovaním.

Tisovské občianske združenie Zubačka vzniklo v roku 2004 a odvtedy sa snaží zachovať a šíriť muzeálne železničné hodnoty. Venuje sa revitalizácii normálnorozchodnej ozubnicovej železnice na trati medzi mestami Tisovec a Brezno, kde chce zaviesť sezónnu turistickú prevádzku parnými vlakmi. Podobné ozubnicové železničné trate sú v Európe len dve a tri na celom svete. V roku 2002 objavilo v Rumunsku parný rušeň, ktorý je veľmi podobný tým, čo v minulosti jazdili na Slovensku. Odkúpená mašinka je už po rozsiahlej oprave v Tisovci.



V rušni zakúria, natlakujú ho a prejdú niekoľko metrov

"Veľmi sa na túto udalosť tešíme, aj keď to bude určené predovšetkým pre odborníkov. V rušni zakúria, natlakujú ho a prejdú niekoľko metrov, aby vyskúšali, či bude schopný riadnej premávky. Hoci to nebude oficiálna jazda, zvedavcov a nadšencov, samozrejme, budeme tolerovať," povedal Mináč.

V januári 2008 bola ozubnicová trať Tisovec - Pohronská Polhora vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Je unikátna pre strmé stúpania. V jednej časti dosahuje 48 a v druhej až 52 promile. Aby ho vlaky s nákladom dokázali prekonať, na niektorých úsekoch je trať vybavená Abtovým ozubnicovým systémom. "Otvorenie sezóny pripravujeme na 3. mája. Celá súprava, teda rušeň a niekoľko vagónov, bude k dispozícii návštevníkom. Jazdiť ale ešte nebude. Súčasťou rekonštrukcie cesty 1/72 zo sedla Zbojská do Tisovca je aj oprava železničných mostov. Nevieme, kedy budú hotové, predbežne však v tomto roku plánujeme minimálne tri jazdy parným ozubnicový vláčikom medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou," dodal primátor Tisovca.