Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výročie ozubnicovej železnice v Tisovci si pripomenú jazdami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Jazdami historického parného a motorového vlaku si pripomenú v sobotu 22. októbra v Tisovci začiatok prevádzky ozubnicovej železnice do Pohronskej Polhory.

Tisovec 18. októbra (TASR) – Jazdami historického parného a motorového vlaku si pripomenú v sobotu 22. októbra v Tisovci na severe okresu Rimavská Sobota začiatok prevádzky ozubnicovej železnice do Pohronskej Polhory, ktorá bola slávnostne spustená v novembri roku 1896. TASR o podujatí informoval Jiří Kubáček z občianskeho združenia (OZ) Zubačka, ktoré v súčasnosti zabezpečuje prevádzku parného vlaku ako turistickej atrakcie.

Program podujatia sa začína v obci Michalová v okrese Brezno, odkiaľ bude parný vlak odchádzať o 8.20 h. Jeho ďalšími zastávkami bude o 8.30 h susedná obec Pohronská Polhora a o 9.50 h sedlo Zbojská. Do Tisovca dorazí parná "zubačka" o 11.00 h.

„Na jazdu nadviaže výstava železničných vozidiel a modelového koľajiska, ktorá bude v Tisovci sprístupnená po uvítaní vlaku a kultúrnom programe. Krátke kultúrne programy sú naplánované aj pred odchodom parného vlaku zo zastávok Michalová a Pohronská Polhora,“ priblížil Kubáček s tým, že poobede od 13.00 h bude na trati Tisovec – Pohronská Polhora a späť vypravený dobový vlak s hosťujúcim historickým motorovým ozubnicovým rušňom z Českej republiky.

Podľa slov primátora Tisovca Petra Mináča spustenie prevádzky parného vlaku naštartovalo rozvoj cestovného ruchu v celom regióne. „O našu 'zubačku' je veľký záujem. Prichádzajú k nám návštevníci nielen zo Slovenska, ale i z krajín Európskej únie,“ uviedol primátor s tým, že takto vzniká tlak na vytváranie ďalších služieb pre návštevníkov. „Široká ponuka turistických služieb vznikla napríklad na Zbojskej. Okrem toho sa otvárajú nové cyklotrasy a pripravujeme i ďalšie projekty,“ avizoval.

Železnica Pohronská Polhora – Tisovec je jednou z dvoch dodnes zachovaných ozubnicových železníc normálneho rozchodu s ozubnicou sústavy Abt na európskom kontinente. V roku 2008 sa stala kultúrnou pamiatkou. Od roku 2014, počas turistickej sezóny, na trati vypravuje OZ Zubačka Tisovec v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky historické parné vlaky.

OZ Zubačka vzniklo roku 2004 pre účely ochrany kultúrnych hodnôt ozubnicovej železnice Tisovec – Pohronská Polhora a priľahlého regiónu. V súčasnosti zabezpečuje jazdy turistických parných vlakov na ozubnicovej železnici a prevádzku železničného múza v železničnej stanici Tisovec.