Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tisovec zvýšil dane z nehnuteľností aj poplatok za odpad

Na snímke Mestský úrad v Tisovci. Foto: TASR/Ján Siman

V prípade odpadu poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) rozhodli zvýšiť doterajší ročný poplatok 15,70 eura za osobu na 22 eur.

Tisovec 13. februára (TASR) – Mesto Tisovec v okrese Rimavská Sobota zvýšilo od začiatku aktuálneho roka poplatok za odvoz komunálneho odpadu aj sadzby dane z nehnuteľností. Podľa samosprávy je zvyšovanie podmienené rozširovaním prenášaných kompetencií zo strany štátu na obce bez náležitého finančného krytia, ako aj nárastom výdavkov na zabezpečenie výkonu samosprávnych činností.

V prípade odpadu poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) rozhodli zvýšiť doterajší ročný poplatok 15,70 eura za osobu na 22 eur. „Zákon nás tlačí k tomu, že mestá nesmú dotovať túto službu, musia ju hradiť občania. V Tisovci sa dlhodobo dotovala na úrovni 40 percent jej celkovej ceny. Toto zákon prikazuje zmeniť, iná možnosť nie je,“ uviedol na margo zvýšenia sumy predseda ekonomickej komisie MsZ Mário Keleti.

Vo vzťahu k občanom je podľa neho dôležitá osveta, pretože poplatky za uloženie odpadu sa môžu znížiť, keď v meste zvýšia úroveň triedenia odpadu. „Teraz máme cenu 22 eur za tonu, keďže sme v nízkej kategórii vytriedenosti odpadov. Jediná cesta je zvyšovať jeho vytriedenosť,“ podotkol.

Podľa slov primátorky Ireny Milecovej ani zvýšená suma stopercentne nepokryje náklady mesta s odpadom. „Tento poplatok nám v súčasnej dobe vychádza až na 26 eur na osobu. Aby sa dala šanca občanom, tak sa zvyšoval iba na 22 eur,“ objasnila primátorka s tým, že v okolitých obciach sú sumy za odpad ešte vyššie. „V Hnúšti, ktorá má skládku vo svojom katastri a odpadá tam dovoz, majú vyššie poplatky ako my,“ podotkla Milecová.

Čo sa týka daní z nehnuteľnosti, pri rodinných domoch samospráva zvýšila sadzby o 58 percent priamo v meste a o 57 percent v mestskej časti Rimavská Píla. V prípade bytov došlo k zvýšeniu o 87,5 percenta.