Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Titul doctor honoris causa udelila dvom laureátom Nobelovej ceny

Na snímke sprava laureát Nobelovej ceny za chémiu profesor Jean-Marie Lehn, dekan Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU (FCHPT STU) Anton Gatial a laureát Nobelovej ceny za chémiu profesor Bernard Lucas Feringa počas zasadnutia Vedeckej rady STU a udelenia titulu doctor honoris causa v Bratislave 15. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Čestný titul mu STU udelila napríklad za podporu, popularizáciu vied o živote (life sciences) a chémie pre STU v Bratislave.

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave udelila v stredu titul doctor honoris causa dvom laureátom Nobelovej ceny za chémiu. Na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady STU ich univerzita udelila profesorom Bernardovi L. Feringovi z Univerzity v Groningene a Jeanovi-Marie Lehnovi z Univerzity v Štrasburgu.

"Ide o jednoznačný reputačný prínos pre STU. Je to po prvý raz, keď prišli naraz dvaja laureáti Nobelovej ceny za tú istú oblasť na Slovensko a na jednu univerzitu. Dnešná udalosť je jasným odkazom pre všetkých, ktorí nás v hodnoteniach posielajú na úroveň provinčnej školy," skonštatoval rektor STU Oliver Moravčík.

Profesor Bernard Lucas Feringa sa zameriava na syntetickú organickú chémiu. Počas expertného pôsobenia získal mnohé skúsenosti najmä v stereochémii. Hlavný smer výskumu orientuje na nanotechnológiu a nové fungujúce materiály, ako sú molekulové prepínače a molekulové motory. Skúma aj vývoj nových stereoselektívnych metód syntézy a asymetrickej katalýzy a ich aplikáciu v molekulovej biológii. V roku 2016 získal Nobelovu cenu za chémiu, konkrétne za dizajn a syntézu molekulových strojov.

Čestný titul mu STU udelila napríklad za podporu, popularizáciu vied o živote (life sciences) a chémie pre STU v Bratislave.

Profesor Jean-Marie Lehn je jedným z popredných vedcov v oblasti chémie a príbuzných vied. Jeho aktivity sú multiodborové. Nobelovu cenu získal v roku 1987. Čestný titul mu STU udelila za jeho mimoriadny vedecký príspevok v oblastiach teoretickej organickej chémie, dynamickej nukleárnej magnetickej rezonancie, supramolekulárnej chémie, samousporiadania a samoorganizácie, ako aj konštitučnej dynamickej chémie - adaptívnej chémie.