< sekcia Regióny

Titul Kuchár Zemplína 2017 budú v udeľovať svetoví šéfkuchári

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Väčšina súťažiacich sú študenti stredných odborných škôl, spojených škôl a hotelových akadémií.

Michalovce 17. októbra (TASR) - Kuchár, ktorý varil aj pre britskú kráľovnú Alžbetu II., bude hodnotiť gastronomické diela súťažných tímov na 5. ročníku súťaže Kuchár Zemplína 2017. Podujatie sa uskutoční v stredu a vo štvrtok 18. a 19. októbra v Michalovciach.

Súťaž Kuchár Zemplína organizuje Stredná odborná škola (SOŠ) obchodu a služieb v Michalovciach v spolupráci s organizáciou Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc. Prihlásili sa jednotlivci z deviatich škôl s gastronomickým zameraním. Recepty – napríklad na jahňaciu kotletu na tekvicovom pyré či kačacie prsia s dubákovou omáčkou - prihlásilo 17 študentov z Košického a Prešovského kraja. Väčšina súťažiacich sú študenti stredných odborných škôl, spojených škôl a hotelových akadémií. Dvanásť jednotlivcov - profesionálnych kuchárov zo slovenských reštaurácií, ale napríklad aj z Českých Budějovíc, zabojuje o titul Kuchár Zemplína v kategórii senior. Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).

"Medzinárodná porota je aj tohto roku zložená zo svetových kuchárskych mien. Jedlá bude hodnotiť Daniel Ayton z Anglicka, ktorý je viceprezidentom World Master Chef Society a má výsadné právo variť pre Jej Veličenstvo kráľovnú Alžbetu II. a jej hostí," uviedol riaditeľ michalovskej SOŠ obchodu a služieb Miroslav Sivý. Doplnil, že v porote zasadne aj Poliak Krzysztof Gawlik, ktorý v roku 2015 získal titul "svetový šéfkuchár" - World Master Chef, ďalej prezident organizácie Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc Miloš Lachkovič, Dima Skaľ – šéfkuchár SOHO Bratislava, špecialista na japonskú kuchyňu, a David Michael Mizon – šéf pekárenského cechu z anglického Manchestru.

Titul World Master Chefs Society udeľuje svetová organizácia gastronomických profesionálov, ktorá má centrálu v Anglicku, a je to uznanie za prácu. Toto ocenenie získal ako prvý Slovák práve Miloš Lachkovič, ktorý je slovenský zástupca v porote.

Témou tohoročnej súťaže bude regionálna gastronómia. V každom jedle musí byť použitý produkt Syrárne Bel Slovensko alebo víno z oblasti Tibava. Súťaž sa koná v Školskom internáte Dúha na Špitálskej 8 v Michalovciach.