Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

TnUAD pomôže študentom a zamestnancom z vojnou dotknutých oblastí

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zahraničným študentom z vojnou dotknutých oblastí je univerzita pripravená vyplatiť mimoriadny príspevok z vlastného štipendijného fondu.

Trenčín 28. februára (TASR) – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne poskytne pomoc študentom a zamestnancom univerzity z vojnou dotknutých oblastí na Ukrajine. Informovala o tom hovorkyňa TnUAD Lucia Petríková.

Univerzita podľa nej ako významná vzdelávacia a výskumná inštitúcia, ktorá ctí odkaz tolerancie, humanizmu a demokracie vyzýva k sociálnej a spoločenskej zodpovednosti, odsudzuje zneužívanie zásad medzinárodného práva a porušovanie základných ľudských práv.

„Rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik dnes na stretnutí s ukrajinskými študentmi predstavil konkrétne kroky a formy materiálnej a poradenskej pomoci, ktorá okrem iného zahŕňa riešenie individuálnych študijných plánov, ubytovacie kapacity, dobrovoľnícku činnosť na hraničných priechodoch a sprostredkovanie brigád. Zároveň sme pripravení predĺžiť stáže a Erasmus pobyty študentov z ukrajinských univerzít, ktorí sa aktuálne vzdelávajú na našich fakultách,“ doplnila Petríková.

Ako dodala, zahraničným študentom z vojnou dotknutých oblastí je univerzita pripravená vyplatiť mimoriadny príspevok z vlastného štipendijného fondu. Univerzita tiež zriadila kontaktný bod, psychologické poradenstvo a osobitnú mailovú adresu za účelom identifikovania aktuálnych potrieb zahraničných študentov.

V aktuálnom akademickom roku na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne študuje 256 zahraničných študentov, z toho 106 je z vojnou dotknutých oblastí.