Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

TnUAD vyučovanie po 17.11. nepreruší, zostáva v štrajkovej pohotovosti

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TNUAD), ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štát dofinancoval náklady na energie do konca tohto roka. TnUAD dostala zvýšené náklady na energie takmer 700.000 eur.

Trenčín 7. novembra (TASR) – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne v súvislosti s protestom slovenských vysokých škôl nepreruší po 17. novembri vyučovanie, zostane však v štrajkovej pohotovosti. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lucia Petríková.

Trenčianska univerzita podľa nej podporuje vyhlásenie Slovenskej rektorskej konferencie adresované vláde, v ktorom upozorňuje na dlhodobý kritický stav financovania vysokých škôl.

"Vo vládou schválenom rozpočte na roky 2023 až 2025 je splnená len časť požiadaviek. Nebola zohľadnená požiadavka úpravy rozpočtu na rok 2023 pre vysoké školy o 72 miliónov eur. Ak nedôjde k splneniu požiadavky vysokých škôl na dofinancovanie národných a európskych projektov, hrozí nesplnenie ich merateľných ukazovateľov s následnými korekciami," doplnila hovorkyňa s tým, že neprijateľný je aj návrh na prepustenie viac ako 2000 zamestnancov vysokých škôl.

Ako dodala, štát dofinancoval náklady na energie do konca tohto roka. TnUAD dostala zvýšené náklady na energie takmer 700.000 eur. V štrajkovej pohotovosti univerzita zostáva, očakáva rozpočet pre nasledujúci rok a skutočný rozpis dotácie.