Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tohtoročná Banskobystrická hudobná jar odštartuje 21.3. s novým logom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Zaujímavosťou 62. ročníka Banskobystrickej hudobnej jari je nové logo, ktorého autorom je Martin Bízik.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) – Pod novým logom odštartuje v meste pod Urpínom 62. ročník festivalu Banskobystrická hudobná jar, ktorý 21. marca otvorí koncert Mateja Arendárika a Moyzesovho kvarteta. Jeden z najstarších hudobných festivalov klasickej hudby na Slovensku potrvá do 29. mája a v jeho dramaturgii sú zastúpené diela od stredoveku a renesancie cez klasicizmus, romantizmus až po súčasnosť. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Na siedmich koncertoch vystúpia slovenskí i zahraniční umelci. Okrem Robotníckeho domu sa koncerty uskutočnia aj v Cikkerovej sieni radnice, v Zelenej sieni Thurzovho domu a v Kostole sv. Alžbety Uhorskej. Súčasťou podujatia bude prvý raz premiéra v Štátnej opere, ktorá 19. mája uvedie dielo veristického skladateľa Umberta Giordana drámu Andrea Chénier.

"Podarilo sa nám zrealizovať vystúpenie dvoch zahraničných komorných zoskupení. Banská Bystrica má dlhoročné partnerstvo s talianskym mestom Alba, odkiaľ pricestuje komorný súbor Ensemble Romeo Paglia a 13. apríla uvedie diela talianskych a nemeckých skladateľov. Divákov určite zaujme aj súbor Vox humana z Maďarska, ktorého členovia priblížia 13. mája na dobových nástrojoch hudbu stredoveku a renesancie," konštatovala Lýdia Baranová z magistrátu.

Svoje čestné miesto v rámci programu má aj miestne Konzervatórium J. L. Bellu. "Som rád, že môžeme kultúrnej obci a verejnosti ukázať, čo naša hudobná škola dokáže vyprodukovať. Zatiaľ, čo na výchovnom koncerte budú môcť žiaci základných a stredných škôl počuť ukážku toho najlepšieho, čo sa u nás učí, absolventi rôznych oddelení predstavia pestré hudobné čísla, ktoré si osvojili počas šesťročného štúdia," doplnil riaditeľ konzervatória Radoslav Solárik.

Ako dodala vedúca oddelenia kultúry magistrátu Jana Očenášová, zaujímavosťou 62. ročníka Banskobystrickej hudobnej jari je nové logo, ktorého autorom je Martin Bízik, absolvent Ateliéru digitálnych médií na Akadémii umení v Banskej Bystrici. "Našou snahou je tiež skomponovať znelku. Propozície súťaže zverejníme v dostatočnom časovom predstihu tak, aby odznela na 63. ročníku festivalu," informovala.