Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Tohtoročná žatva v kraji dopadla najlepšie v okrese Vranov nad Topľou

Foto: TASR/Milan Drozd

Vo vranovskom okrese odštartovala tohtoročná žatva v 28. týždni.

Vranov nad Topľou/Prešov 24. augusta (TASR) - Poľnohospodárske subjekty vranovského regiónu ukončili na poliach počas minulého týždňa žatevné práce.

Hektárové výnosy v rámci plodín, ktoré vypestovali, dosiahli úroveň porovnateľnú s vlaňajškom. Spomedzi všetkých okresov Prešovského kraja sú však v tomto regióne najvyššie.

Ako TASR informovala riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Vranove nad Topľou Vlasta Hudacká, na území spomínaného okresu odštartovala tohtoročná žatva v 28. týždni.

"Približne po týždni začalo intenzívne pršať, čo skomplikovalo priebeh žatevných prác a čiastočne aj znížilo úrodu dovtedy nezožatého obilia. Žatvu sme ukončili napokon počas minulého týždňa," podotkla Hudacká.

Prvou plodinou, za ktorou dorazili počas leta kombajny na polia, bola už tradične repka olejná. V tomto roku sa v okrese Vranov vypestovala na výmere 2284 hektárov (ha) s priemernou produkciou 2,5 tony (t) z ha. Medzi najväčších pestovateľov repky v tomto regióne zaradila Hudacká poľnohospodárske subjekty z Bystrého, Sečovskej Polianky, Vechca, Soli a Dlhého Klčova.

Hustosiate obilniny vysiali v tomto roku jednotlivé družstvá a súkromne hospodáriaci roľníci Vranovského okresu na ploche 7377 ha. V prípade pšenice na rozlohe 5302 ha zaznamenali priemernú produkciu 3,3 t z ha. Ďalej to bol jačmeň jarný na ploche 1508 ha, (3,36 t z ha) a jačmeň ozimný na 230 h, (3,0 t z ha).

"V minulom týždni sme ukončili žatevné práce zberom ovsa. Tento bol vypestovaný na 262 hektároch s priemernou produkciou tri tony," doplnila Hudacká. Ako dodala, pre pestovanie raže vyčlenili poľnohospodári v tomto roku iba 30 ha. Priemerný hektárový výnos z tejto plodiny dosiahol úroveň 1,6 t. V prípade triticale na 43 hektároch to bolo 2,4 t z ha.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
"V priebehu posledných troch rokov evidujeme skoro rovnaké výsledky žatvy. V prípade repky sa produkcia medziročne dokonca mierne zvýšila," konštatovala riaditeľka s tým, že miestni poľnohospodári v tomto roku oproti tým z iných regiónov Slovenska až tak nedoplatili na nepriazeň počasia. O náhradu škôd spôsobených suchom požiadal na území Vranovského okresu iba jeden poľnohospodársky subjekt.

"Žatva nedopadla úplne podľa predstáv poľnohospodárov, ale vcelku môžu byť spokojní. Dá sa povedať, že máme najlepšie výsledky v rámci celého Prešovského kraja," uzavrela Hudacká.