Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Košické slávnosti vína sa budú konať budúci rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt je financovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja prostredníctvom Fondu malých projektov v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.

Košice 29. augusta (TASR) – Mesto Košice získalo z eurofondov takmer 24.500 eur na cezhraničný projekt Stretnutie tradičnej a modernej vínnej kultúry na oboch stranách hranice – Winefest. Tohtoročné Košické slávnosti vína však presunuli na budúci rok. Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke.

Projekt je financovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja prostredníctvom Fondu malých projektov v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Mesto ho z vlastných zdrojov dofinancuje sumou zhruba 4300 eur.

Týmto projektom chceli pokračovať v oživenej tradícii Košických slávností vína a dožinkového Abaújszantó Festival. Magistrát pripomína, že Košice mali v stredoveku svoje vlastné pivnice v tokajskom regióne Abaújszantó, v ktorom mohli uskladňovať víno. Na pamiatku a oživenie tejto historickej skutočnosti chceli v tomto mesiaci uskutočniť dve súvisiace podujatia. "Naši partneri v Abaújszantó zorganizovali svoj vínny festival začiatkom augusta. My sme sa vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu rozhodli presunúť Košické slávnosti vína na budúci rok. Ako partner v tomto projekte sme natočili Destinačné video Winefest Košice, ktoré bude prístupné verejnosti," povedal vedúci oddelenia strategických projektov a zástupca riaditeľa magistrátu Richard Dlhý.

Cieľom projektu je podľa mesta posilnenie spolupráce medzi zúčastnenými samosprávami a obyvateľmi žijúcimi v pohraničnom regióne, a to najmä v kultúrnej oblasti, ako aj "prezentovanie kultúrneho dedičstva a zachovanie spoločných zvykov a kultúrnych hodnôt našich predkov a podpora sociálnej súdržnosti."