Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Tohtoročné Slávnosti kapusty sľubujú bohatý víkendový program

archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavnou myšlienkou 16. ročníka festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty.

Stupava 5. októbra (TASR) – Záhorácke mestečko Stupava bude až do nedele (7.10.) žiť Slávnosťami kapusty. Dnes na pravé poludnie ich otvorí tradičný Stupavský jarmok, no oficiálna „zvolávačka“ bude o 15.00 h, keď z voza ťahaného koňom po Hlavnej ulici budú ponúkať všetkým okoloidúcim koštovku kapusty.

Zvyčajne prvý októbrový víkend patrí oslavám „záhoráckeho zelá“. Slávnosti kapusty – Deň zelá 2012 návštevníkom sľubujú bohatý kultúrny program, trojdňový jarmok aj viaceré sprievodné podujatia. Od roku 1996 patria medzi najväčšie festivaly na Záhorí a účinkujúci hostia prichádzajú i zo susedných regiónov vrátane Dolného Rakúska, južnej Moravy a župy Györ-Moson-Sopron v Maďarsku.

„Hlavnou myšlienkou 16. ročníka festivalu je zachovanie tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou a vynikajúcou kvalitou. Festival zároveň reprezentuje regionálne folklórne slávnosti, ktoré si kladú za cieľ zachovanie a rozvíjanie tradičnej miestnej kultúry. Akcia je zaradená do seriálu podujatí v rámci Župnej jesene,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Návštevníci Stupavy sa môžu tešiť na víkend nabitý vystúpeniami hudobných skupín, súťažami či výstavami. Napríklad v sobotu (6.10.) od 10.00 h sa bude súťažiť vo varení kapustnice. Popoludnie sa ponesie v znamení hudby, zahrajú kapely Senzus, Taktici a predstavia sa aj detské folklórne súbory. Slávnosti zavŕšia nedeľné kultúrno-spoločenské podujatia a vyhlasovanie výsledkov rôznych originálnych víkendových súťaží.