Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mrazová vlna v Tokaji úrodu hrozna veľmi nepoškodila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Tvrdí to Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne v Trebišovskom okrese, ktorý sa spolu s manželkou venuje výrobe vína od roku 1990.

Veľká Tŕňa 1. októbra (TASR) - Napriek tomu, že predpovede boli zo začiatku veľmi nepriaznivé, sa tento rok javí ako veľmi dobrý. Tvrdí to Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne v Trebišovskom okrese, ktorý sa spolu s manželkou venuje výrobe vína od roku 1990.

"Našťastie, mrazová vlna, ktorá postihla významnú časť južného Slovenska a čiastočne aj našich priateľov za riekou Morava, cez Slanské vrchy neprešla, takže mrazy nás veľmi nepoškodili," uviedol pre TASR Ostrožovič, podľa ktorého i napriek tomu, že celá časť Slovenska riešila sucho, tak Východoslovenská nížina, a samozrejme Tokaj, ktorý je jej súčasťou na úpätí Slanských vrchov, má nadpriemerne mokrý rok.

"Prejavilo sa to trocha náročnou prácou vo vinohrade, lebo tlak chorôb, keď bolo vlhko a teplo, bol dosť silný. Našťastie sa nám to podarilo vo vinohradoch udržať. Myslím si, že aj v ostatných firmách je ten stav veľmi uspokojivý. Očakávame pekné babie leto a pokiaľ by sa táto predpoveď naplnila, tak môže rok 2017 patriť medzi jedny úžasné ročníky na Tokaji," tvrdí Ostrožovič s tým, že to nemusí úplne platiť v prípade zlého vývoja počasia v októbri.

"Niečo máličko už sa začalo oberať v tomto období, koncom septembra, najmä muškát žltý, ktorý dosahoval pre nás, by som povedal, úžasnú kvalitu. Zrážky, ktoré spadli do konca augusta, boli trošku nadpriemerné, čo sa prejavilo vo výraznom vývine bobuliek, ktoré boli príkladné," vysvetlil Ostrožovič.

Približne v polovici októbra plánujú začať s oberaním odrôd furmint a lipovina. "Už v tomto období nabieha celkom slušná tvorba cibéb, takže aj z pohľadu výroby tokajských výberov putňových vín, pokiaľ by to babie leto v skutočnosti prišlo, tak by to mohol byť úžasný rok na výrobu putňových vín," dodal Ostrožovič, ktorý na Tokaji obhospodaruje 58 hektárov viníc.