Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V rodnej obci kardinála Tomka očakávajú vyššiu účasť hlasujúcich

Na snímke volič hlasuje v Referende 7. februára 2015, ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Kresťanské povedomie domácich sa opiera hlavne o významného miestneho rodáka, ktorým je kardinál Jozef Tomko.

Udavské 7. februára (TASR) - Ôsme slovenské referendum dnes pritiahlo do hlasovacej miestnosti aj obyvateľov obce Udavské v okrese Humenné. Po skúsenostiach s ostatnými voľbami, ako aj pre to, že ide o rodisko významného cirkevného predstaviteľa, sa v dedine očakáva vyššia účasť hlasujúcich.

Udavská hlasovacia miestnosť zažila zatiaľ najväčší nápor dnes približne o 10.00 h, keď ju navštívili miestni cestou z kostola. "Naša obec je postavená na kresťanských tradíciách, myslím si, že percento účasti bude vysoké. Prišli sme podporiť to, čo treba podporiť - rodinu," konštatoval dnes pred budovou obecného úradu dôchodca Michal Parnica.

Kresťanské povedomie domácich sa opiera hlavne o významného miestneho rodáka, ktorým je kardinál Jozef Tomko. "Je to veľký vzor pre ľudí, ktorí sú naklonení tomu cirkevnému a duchovnému v našej obci. Keď k nám zavíta, tak aj mladí ľudia chodia "po špičkách". Cítia, že je to osobnosť, každý s ním chce aspoň pár slov prehodiť, podať mu ruku, dotknúť sa ho," priblížil starosta Udavského Tomáš Pastirák.

"Prídem dnes zahlasovať za tradičnú rodinu, za tradičný poriadok. Idem ešte pre zvyšok rodiny, prídeme spoločne," povedala cestou z kaderníctva mladá Udavčanka Alena. "Ide o naše deti, ale aj o to, ako sa budú vychovávať v škole. Stojíme zároveň pred otázkou, či sa budeme v krajine uberať ďalej tradičným spôsobom, alebo sa opakovať po západných civilizáciách, ktoré propagujú niečo iné, na čom je postavená naša kultúra či naša história," zapojil sa do debaty 34-ročný Miroslav Štofčík.

V zozname občanov oprávnených hlasovať majú zapísaných 1037 ľudí. "Mávame vždy vyššie percento účasti v porovnaní s inými obcami. Je tu dosť, povedala by som taká disciplína, že ľudia chodia voliť. Oproti celoštátnemu priemeru máme vždy vyššie percento," poznamenala pracovníčka obce Ľuboslava Šalatová.

Tretia najväčšia dedina v Humenskom okrese sa podľa jej slov snaží podporovať tamojšie rodiny rozličnými spôsobmi. Už o niekoľko dní tu uvedú slávnostne do života 13 miestnych novorodencov. Rodičia každého z nich dostanú od obce finančný príspevok vo výške 166 eur spolu s hračkami a kyticou kvetov.

"Počas roka u nás ďalej organizujeme stretnutia s dôchodcami, zdravotne postihnutými, jubilantmi. Tradíciu má aj karneval, Mikuláš pre deti, stavanie mája, Deň matiek či festival Gorazdova duchovná pieseň. Pre rodinu prípadne propagáciu tradičných hodnôt sa tu toho robí myslím dosť. Obec žije!" podčiarkla Šalatová.

Prečítajte si aj: