Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici neexperimentujú, no narodil sa aj Masion či Abigail

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najobľúbenejším menom, ktoré dávali Banskobystričania svojim bábätkám, zostáva naďalej Ema, o prvenstvo v zozname najpoužívanejších chlapčenských mien sa delia Martinovia, Michalovia a Tomášovia.

Banská Bystrica 13. januára (TASR) – Rok 2016 bol v meste pod Urpínom oproti ostatným rokom plodnejší a šťastný pre mnohých partnerov. Najobľúbenejším menom, ktoré dávali svojim bábätkám, zostáva naďalej Ema, o prvenstvo v zozname najpoužívanejších chlapčenských mien sa delia Martinovia, Michalovia a Tomášovia.

Ako TASR informovala Marta Čellárová, vedúca Matričného úradu a ohlasovne pobytu Mestského úradu v Banskej Bystrici, narodilo sa takmer 1200 detí, z toho 776 Banskobystričanov a Banskobystričaniek. Medzi obľúbené chlapčenské mená patrili Jakub, Matej, Ján, Peter, Filip, Matúš, Juraj, Dávid i Adam, viedol však Martin, Michal a Tomáš. Do knihy narodení k Rockovi, Leroyovi, Natanaelovi, Tristanovi a Maikovi pribudli ďalšie netradičné chlapčenské mená ako Martino a Maison.

"Podobne ako v roku 2015, aj vlani patrilo prvenstvo dievčenskému menu Ema/Emma. Rodičia sa čoraz častejšie nechávajú inšpirovať netradičnými menami. V minulom roku vybrali pre dievčatá mená ako Alisia, Lesana, Abigail, Elisa, Alina, Lada, Jasmina či Daren. Rebríček obľúbených dievčenských mien obsadili aj Natálky, Ninky, Viktórie, Hanky, Nelky, Sofie, Karolínky, Veroniky či Zuzky," konštatovala Čellárová.

Štatistiky matriky zaznamenali vlani 1198 úmrtí, z toho 679 Banskobystričanov a Banskobystričaniek.