Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Topoľčany pripravujú otvorenie bezpeňažného obchodu

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Na swap sa okrem oblečenia využívajú aj hračky, rôzne doplnky či obuv.

Topoľčany 27. mája (TASR) – Topoľčianska radnica plánuje založiť bezpeňažný, takzvaný swapový obchod. Momentálne hľadá dobrovoľníkov, ktorí by pomohli s jeho prevádzkou.

Obchod má byť zriadený v priestoroch podchodu na topoľčianskej autobusovej stanici. „Bol by miestom, kde by občania mohli priniesť svoje staré oblečenie, prípade zverejniť inzerciu na kočík, hračky alebo iné potreby, a zadarmo si z neho vziať niečo, čo potrebujú,“ avizovalo mesto.

Magistrát uvažoval o otvorení bezpeňažného obchodu už vlani. „Našli sme vhodný priestor, zohnali vybavenie a aj nadšencov, ktorí by ho viedli. Pandémia nás však na jeseň zastavila a väčšine dobrovoľníkov sa situácia zmenila natoľko, že hľadáme znova. Potrebujeme ľudí, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, fandia udržateľnosti a nájdu si aspoň štyri hodiny týždenne na to, aby pomáhali spojiť dopyt s ponukou a výrazne tak prispeli k redukcii textilného odpadu,“ informovala radnica.

Úlohou dobrovoľníkov bude prijímať tovar a pomáhať s jeho odovzdávaním na ďalšie využitie. Budú tiež robiť jednoduchú evidenciu a udržiavať poriadok. „Obchod bude otvorený dvakrát týždenne na dve hodiny, prípadne podľa možností dobrovoľníkov,“ oznámil magistrát.

Tovar v bezpeňažnom swapovom obchode sa nekupuje, ale vymieňa. Ľudia doň môžu priniesť módne oblečenie, ktoré už nevyužívajú, a odniesť si domov niečo nové. Na swap sa okrem oblečenia využívajú aj hračky, rôzne doplnky či obuv.