Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Topoľčany plánujú revitalizovať centrum mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Okrem revitalizácie priestoru pred domom kultúry je súčasťou projektu aj areál bývalej ZŠ Gagarinova.

Topoľčany 13. októbra (TASR) - Centrum Topoľčian sa zmení. Dláždená plocha pred domom kultúry sa stane priestorom s vodozádržnými zariadeniami a novou zeleňou. Ako informovala radnica, mesto na projekt získalo nenávratný finančný príspevok v hodnote takmer 450.000 eur.

Okrem revitalizácie priestoru pred domom kultúry je súčasťou projektu aj areál bývalej ZŠ Gagarinova. "Naším cieľom je urobiť priestor nielen atraktívnejším, ale aj zelenším, s využitím princípov udržateľného plánovania. Aktuálne prebieha kontrola verejného obstarávania, po ktorej plánujeme začať práce," informoval mestský úrad.

V rámci projektu chce mesto vymeniť betónovú dlažbu za priepustné povrchy. Pomocou parkových úprav vzniknú zelené plochy s vysadenými stromami, vybudujú sa tiež podzemné zberné nádrže na zachytávanie dažďovej vody. Tá sa bude zachytávať aj zo strechy domu kultúry aj z ďalších spevnených plôch. "Súčasťou úprav bude vytvorenie reprezentatívneho priestoru s vodnými tryskami, doplníme lavičky a prvky drobnej architektúry. Vznikne tak predĺžená pešia zóna s množstvom nových prvkov a príjemnou klímou vďaka zeleni," doplnila radnica.