Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Topoľčany vybudovali záhony pre obyvateľov sídlisk

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Záhony sú bezplatne dostupné pre kohokoľvek, kto má záujem si svoj kúsok pôdy adoptovať a starať sa oň.

Topoľčany 3. júna (TASR) – Mesto Topoľčany vybudovalo mestské záhony na starých pieskoviskách a priestoroch, kde sa nachádzali pozostatky teplárenskej infraštruktúry. Tri sa nachádzajú na sídlisku Východ, na Gagarinovej ulici a dve na Ulici P. O. Hviezdoslava, kde prevažuje obyvateľstvo v seniorskom veku. Ďalšie dve vznikli na sídlisku Juh na Ulici D. Jurkoviča a v blízkosti oddychovej zóny Margarétka.

"Ak sa záhony ujmú, budeme hľadať ďalšie priestory na obdobné využitie," povedala primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová.

Záhony vytvorené mestom by mali slúžiť na upevňovanie komunitných vzťahov a zároveň by mali zoznámiť s princípmi fungovania záhrady aj deti, ktoré vyrastajú na sídlisku a nemajú možnosť starať sa o vlastnú záhradku, skonštatovala primátorka. V záhonoch si môžu vysadiť bylinky, kvety alebo nenáročnú zeleninu, starať sa o svoju výsadbu a sledovať ju. Niektoré zo záhonov sú vyvýšené, aby bola práca na nich jednoduchšia. Prvé sadenice sa v nich objavili už niekoľko dní po zverejnení výzvy. Magistrát kontaktovali i miestni aktivisti, s ktorými mesto plánuje zorganizovať workshopy pre občanov na tému permakultúrnej záhrady.

Záhony sú bezplatne dostupné pre kohokoľvek, kto má záujem si svoj kúsok pôdy adoptovať a starať sa oň. Na Pivovarníckej ulici sa nachádza aj kompostáreň, kde majú občania možnosť zadarmo si vyzdvihnúť kompost a využiť ho napríklad aj v týchto záhonoch.