Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Tornaľa hľadá riešenia, ako splatí vyše tri milióny eur

Foto: TASR/František Iván

Ešte v roku 2003 mesto nemalo žiadne dlhy. Pri rozpočítaní dlhu by každý obyvateľ musel zaplatiť 400 eur.

Tornaľa 21. júna (TASR) - Ak by sa dlh Tornale rozpočítal, každý obyvateľ mesta by musel zaplatiť 400 eur. Vyplynulo to z dnešnej správy pre poslancov mestského zastupiteľstva od hlavnej kontrolórky Eriky Győrfiovej. Mesto má teraz na stole faktúry po dobe splatnosti vo výške 963.000 eur. Samospráva zdedila väčšinu dlhov po bývalom vedení mesta.

Mesto Tornaľa nemalo ešte v roku 2003 žiadne dlhy. Podľa hlavnej kontrolórky mesto ale kupovalo tovary a objednávalo služby bez patričného krytia v rozpočte. "Najhoršie na tom bolo, že tieto záväzky si nielen neplnili, ale navyše vytvárali ďalšie. Spolu s úrokmi sa to vyšplhalo až na vyše milión eur. Za posledné dva roky sa nám to vďaka prísnym rozpočtovým pravidlám darí znižovať. Stále sme však v napätí, kedy nám vystavia súdne rozhodnutia na plnenie pohľadávok, o ktorých možno ešte dnes ani nevieme. Takto sa rozpočet dodržiava len veľmi ťažko. Rozpočet dlhu na obyvateľov je ale preto až 400 eur, lebo samospráva ešte spláca riadne úvery. V účtovnej uzávierke v závere minulého roka boli na úrovni 2.233.000 eur," konštatovala Győrfiová.

Primátorka mesta Anna Szögedi po správe hlavnej kontrolórky vyzvala poslancov k ešte väčšej zodpovednosti pri každom hlasovaní o použití financií v meste. "Som rada, že s vedením mesta spolupracujete. Musíme však byť ešte prísnejší. Musíte si uvedomiť, najmä poslanci, ktorí v tomto zastupiteľstve pôsobili aj v minulosti, že za nezodpovedné rozhodnutia bolo síce zodpovedné vedenie magistrátu, ale hlasovaním ho podporilo práve mestské zastupiteľstvo," vyhlásila Szögedi.

V rozprave o správe hlavnej kontrolórky vystúpil z poslancov len Ladislav Nagy. "Každému nám je jasné, že mesto je vo veľkých finančných problémoch. Tie musíme riešiť. Podľa môjho názoru ale nestačí predávať mestský majetok. Jednak je to málo a na druhej strane je to nezodpovedné voči našim následníkom. Prikláňam sa k názoru, aby sme už teraz začali pripravovať rozpočet mesta na budúci rok v silno reštrikčnom režime. Každý musí pochopiť, že peniaze na rozdávanie jednoducho nie sú. Mesto má zabezpečiť základný chod a zvyšok pôjde na splácanie dlhov," povedal Nagy.