Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Tradičná zemplínska zabíjačka prilákala do centra stovky záujemcov

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja organizovalo predsilvestrovské podujatie Tradičná zemplínska zabíjačka pred trebišovským kaštieľom. Foto: TASR/Roman Hanc

Návštevníci sa dozvedeli, ako postupovali naši predkovia pri výrobe špecialít, ale aj to, aké nástroje, nádoby a materiály sa pri tom používali.

Trebišov 29. decembra (TASR) – Stovky obyvateľov Trebišova i jeho okolia dnes do centra mesta prilákala tradičná zemplínska zabíjačka. Predsilvestrovskú akciu pre fanúšikov histórie, tradícií i folklóru pred Trebišovským kaštieľom pripravilo Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Riaditeľka múzea Beáta Kereštanová pre TASR uviedla, že svojim návštevníkom chceli poskytnúť možnosť sledovať zabíjačku tak, ako prebiehala na dedinských dvoroch starých gazdov a, samozrejme, ochutnať dobroty, ktoré pritom vznikali.



"Naším cieľom je na jednej strane spríjemniť toto zimné obdobie pred koncom roka a ukázať, že múzeá vedia byť aj živé a prezentujú svoju činnosť takýmto interaktívnym spôsobom," povedala riaditeľka.

Pripomenula, že návštevníci sa tam dozvedia, ako postupovali naši predkovia pri výrobe špecialít, ale aj to, aké nástroje, nádoby a materiál sa pri tom používal.



"Osobitosťou našej zemplínskej zabíjačky je to, že prasiatko sa kedysi opaľovalo slamou. Dnes je zaujímavé aj to, že používame mnoho náradí – replík, ktoré sú súčasťou našej expozície," konštatovala Kereštanová.

Ako zdôraznila, nezabudli ani na pohostenie návštevníkov, ktorí môžu ochutnať zabíjačkové dobroty. Keďže na výrobu niektorých špecialít je potrebný dlhší čas, majstri mäsiari ich pripravili vopred a dnes ich ponúkajú návštevníkom. Samozrejme, že do večera budú môcť ochutnať aj tie, ktoré sa vyrobia priamo pred kaštieľom.