Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tradičný Levický jarmok sa ani v tomto roku neuskutoční

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa monografie mesta patrilo jarmočné právo k najdôležitejším právam mesta, ktoré zabezpečovalo jeho ekonomickú stabilitu.

Levice 26. augusta (TASR) - Jeden z najznámejších jesenných ľudových trhov južného Slovenska - Levický jarmok - sa v tomto roku neuskutoční. "Mesto Levice na základe odhadovaného vývoja epidemiologickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 dospelo k rozhodnutiu neorganizovať tradičný jarmok, ktorý sa mal konať od 14. do 17. októbra," informoval magistrát.

Podľa monografie mesta patrilo jarmočné právo k najdôležitejším právam mesta, ktoré zabezpečovalo jeho ekonomickú stabilitu. Podľa privilégia z roku 1733 mohli Levice organizovať štyri jarmoky ročne. Od roku 1819 mali Levice právo usporiadať päť jarmokov ročne a začiatkom 19. storočia mali jarmok šesťkrát do roka.

Špecialitou jarmoku boli chýrne levické husacie štvrťky. Gazdiné v tekovských či hontianskych krojoch prinášali ráno bielymi obrusmi zakryté koše plné surových i pečených husacích štvrtiek, ktoré sa ľudovo nazývali lúdfertály. Obľúbené boli najmä husacie štvrťky okorenené majoránkou a husacie pečienky.