Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Transformácia DSS v Ladomerskej Vieske by mohla začať koncom jari

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

DSS v Ladomerskej Vieske aktuálne poskytuje starostlivosť 50 zdravotne postihnutým mužom s duševnými poruchami a poruchami správania.

Ladomerská Vieska 25. januára (TASR) – Práce na deinštitucionalizácii Domova sociálnych služieb (DSS) Ladomerská Vieska v okrese Žiar nad Hronom by mohli začať koncom jari. Projekt, ktorého odhadovaný rozpočet prevyšuje sumu 3,2 milióna eur, počíta s rekonštrukciou už existujúcich priestorov i výstavbou nových ubytovacích kapacít pre prijímateľov sociálnych služieb. Pre TASR to uviedla riaditeľka DSS Miroslava Urblíková.

"Hlavným cieľom procesu transformácie je podpora prijímateľov sociálnych služieb v ich návrate do prirodzeného prostredia a spoločenského života a vytvorenie podmienok pre využívanie bežne dostupných verejných služieb a nadväzovanie sociálnych kontaktov v komunite," vysvetlila Urblíková.

DSS v Ladomerskej Vieske aktuálne poskytuje starostlivosť 50 zdravotne postihnutým mužom s duševnými poruchami a poruchami správania. Jedným z cieľov procesu transformácie je i eliminácia spoločenskej diskriminácie takýchto klientov.

"Výsledky transformácie DSS umožnia návrat týchto osôb s postihnutím do bežného života, v ktorom budú bývať v rodinnom prostredí, vykonávať aktivity, ktoré zlepšujú ich fyzický a psychický zdravotný stav," doplnila riaditeľka zariadenia.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

V rámci projektu sa počíta s rekonštrukciou súčasných objektov DSS na Centrum denných aktivít i ubytovacie priestory so samostatnými vchodmi. Deinštitucionalizácia však ráta i s kúpou a následnou rekonštrukciou dvojdomu v Ladomerskej Vieske a výstavbou nového dvojdomu v Žiari nad Hronom. Výsledkom prvej etapy transformácie DSS budú štyri objekty, v ktorých bude zariadenie poskytovať sociálne služby a tiež postupné odsťahovanie sa zariadenia z kaštieľa v Ladomerskej Vieske, kde v súčasnosti pôsobí.

"Transformácia služieb poskytovaných v kaštieli bude predmetom druhej etapy transformácie. Pre kaštieľ budeme hľadať adekvátne využitie v spolupráci so zriaďovateľom, miestnou samosprávou, cirkevnými a kultúrnymi organizáciami v regióne. Radi by sme v tomto priestore poskytovali špeciálne sociálne poradenstvo. Ďalšou aktivitou, ktorú plánujeme v kaštieli vykonávať, je istá forma sociálneho podniku," prezradila Urblíková.

Na deinštitucionalizáciu DSS v Ladomerskej Vieske získal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) finančnú podporu z európskych fondov, v rámci projektu je aktuálne vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác. S ich realizáciou by sa podľa BBSK mohlo začať koncom jari, ukončenie prác je naplánované na koniec roka 2023.