Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Trebišovská nemocnica trpí nedostatkom personálu na oddelení pediatrie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Problém je podľa Košického samosprávneho kraj vyvrcholením dlhodobejšieho a systematicky neriešeného problému zo strany štátu a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Trebišov 17. mája (TASR) - Problém s nedostatkom personálu na oddelení pediatrie v trebišovskej nemocnici vníma Košický samosprávny kraj (KSK) ako následok poddimenzovaného zdravotníctva v krajine vo všeobecnosti. "Košický samosprávny kraj sa snaží byť maximálne súčinný a nápomocný pri hľadaní riešení, zúčastnili sme sa aj na pracovnom stretnutí pediatrov, ktoré inicioval riaditeľ nemocnice v Trebišove," uviedol pre TASR hovorca KSK Michal Hudák.

Trebišovská nemocnica oznámila, že od stredy je z personálnych dôvodov nútená obmedziť príjem nových detských pacientov na lôžkové oddelenie a prevádzku ambulancie detskej ústavnej pohotovostnej služby. S vysokou pravdepodobnosťou následne do konca mesiaca dočasne pozastaví činnosť oddelenia pediatrie.

"Z pozície KSK však nemáme kompetenciu ani právomoc nariadiť pediatrom pracovať v zariadení s nedostatočným počtom potrebného personálu. Rovnako nemôžeme donútiť lekárov pediatriu dočasne nezavrieť a fungovať naďalej v neúnosných podmienkach," konštatoval Hudák.

Problém je podľa kraja vyvrcholením dlhodobejšieho a systematicky neriešeného problému zo strany štátu a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. "Okrem ústavnej zdravotnej starostlivosti je potrebné z úrovne štátu podporiť aj ambulantný sektor a vytvoriť také prostredie, ktoré jednak udrží súčasných lekárov v regióne a mladých začínajúcich motivuje neodísť z kraja alebo krajiny. Z hľadiska legislatívy a financií má tieto možnosti práve štát z pozície MZ SR," reagoval hovorca. KSK deklaruje, že bude naďalej komunikovať s nemocnicou aj ambulantným sektorom a snažiť sa hľadať optimálne riešenie situácie.

Primátor Trebišova Marek Čižmár v reakcii na sociálnej sieti okrem iného poukázal na medializované informácie z roku 2021 o plánovanej kategorizácii nemocníc, podľa ktorých by trebišovská nemocnica mala byť až v skupine tzv. komunitných nemocníc s prevažne doliečovacím, respektíve rehabilitačným zariadením. "Zároveň sme upozorňovali, že takéto informácie len prispejú k odstrašeniu mladých lekárov, ktorí tu už pôsobia alebo plánujú vykonávať prax, čo môže spôsobiť nedostatok zdravotníkov a postupnú nefunkčnosť niektorých oddelení," uviedol.