Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Trebišovské múzeum ponúka suvenírové bankovky

Na snímke riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra v Trebišove Beáta Kerešztanová drži v ruke nulovú bankovku Múzea a Kultúrneho centra v Trebišove a bankovku Tokajská vínna cesta v piatok 9. júla 2021 v Trebišove. Foto: TASR - Roman Hanc

Symbolické bankovky s nulovou nominálnou hodnotou sú obľúbenou pamiatkou pre turistov i predmetom záujmu zberateľov.

Trebišov 9. júla (TASR) – Trebišovské múzeum s kaštieľom a Vinohradnícka oblasť Tokaj sa dostali na suvenírové eurobankovky. Ich predaj v piatok začali v Múzeu a Kultúrnom centre Južného Zemplína v Trebišove.

Symbolické bankovky s nulovou nominálnou hodnotou sú obľúbenou pamiatkou pre turistov i predmetom záujmu zberateľov. "V predaji máme dve bankovky, na jednej sú pamiatky Múzea a Kultúrneho centra Južného Zemplína, konkrétne je tam vyobrazený kaštieľ a parná oracia súprava, druhá bankovka je vinohradnícka oblasť Tokaj, ktorej hlavným motívom je vyhliadková veža v tvare suda," priblížila pre TASR riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.



Koncept symbolických eurobankoviek s cieľom propagácie turizmu v rámci Európy vznikol v roku 2015 vo Francúzsku. Na Slovensku sa prvé "0 Euro Souvenir" bankovky začali predávať v roku 2018. Pozornosť vzbudzujú najmä u zberateľov, čo sa prejavilo aj v Trebišove.

"Sme veľmi prekvapení zo záujmu zberateľov, pretože boli ochotní čakať a vystáť si svoj rad už zhruba tri dni pred predajom," povedala Kereštanová. V piatok ráno evidovali viac ako 100 záujemcov. Obe bankovky vydali v náklade po 5000 kusov.