Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trenčania môžu získať bezplatne 200 litrov certifikovaného kompostu

Ilustračné foto. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková

Záujemcovia o kompost sa podľa špecialistky na životné prostredie trenčianskej radnice Zuzany Čachovej musia zaregistrovať pomocou elektronického formuláru na webovej stránke mesta.

Trenčín 2. marca (TASR) – Každá domácnosť v Trenčíne, ktorá platí poplatky za odvoz komunálneho odpadu, má bezplatne nárok na 200 litrov certifikovaného kompostu ročne z trenčianskej kompostárne. Informovala o tom špecialistka na životné prostredie trenčianskej radnice Zuzana Čachová.

Podľa spoločnosti Marius Pedersen, ktorá kompost v Trenčíne bioodpadu vyrába zo separovaného biodpadu, má trenčiansky kompost hodnotu pH viac ako osem. Jeho pravidelným pridávaním do pôdy je možné zvýšiť podiel organických látok a živín.

"Je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Vhodný je na hnojenie záhrad, ovocných sadov, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek, pri zakladaní a pestovaní trávnikov. Pre alkalické hodnoty pH však nie je vhodný na výsadbu a hnojenie kyslomilných rastlín, ako sú čučoriedky, azalky či hortenzie," uvádza spoločnosť.

Záujemcovia o kompost sa podľa Čachovej musia zaregistrovať pomocou elektronického formuláru na webovej stránke mesta. Registrovať sa treba do stredy aktuálneho týždňa, prevzatie kompostu bude možné vo štvrtok alebo v piatok nasledujúci týždeň, po spracovaní a kontrole údajov. V prípade záujmu o väčšie množstvo kompostu je možné si ho kúpiť od spoločnosti. Radnica pomôže s registráciou v klientskom centre na mestskom úrade.