Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčania rokujú s rezortom obrany o spolupráci na projekte EHMK 2026

Pohľad na Trenčiansky hrad, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín má bohatú vojenskú históriu. Vojaci sú prirodzenou súčasťou života v meste a sú medzi nimi hudobníci, spisovatelia, folkloristi, dizajnéri.

Trenčín 13. mája (TASR) - Možnosti väčšieho otvorenia unikátnej vojenskej budovy - Posádkového klubu Trenčín - pre širokú verejnosť a tiež možnosti zapojenia sa do rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí boli v stredu (12. 5.) hlavnými témami online rokovania tímu kandidatúry Trenčína na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 so zástupcami Ministerstva obrany SR.

Ako informovala manažérka projektu kandidatúry mesta Trenčín na EHMK 2026 Lucia Dubačová, spolupráca medzi mestom a ministerstvom obrany má potenciál transformovať budovu Posádkového klubu na súčasný kultúrny priestor medzinárodného významu.

"Ide o budovu, v ktorej je síce aktuálne aktívnych niekoľko organizácií, no väčšina priestorov je nevyužitá. Máme príležitosť túto architektonickú pamiatku v centre mesta otvoriť nielen pre občanov mesta a regiónu, ale aj pre návštevníkov. A aj využiť jej reprezentatívne priestory na uvítanie medzinárodných osobností," uviedla Dubačová.

Ako dodala, Trenčín má bohatú vojenskú históriu. Vojaci sú prirodzenou súčasťou života v meste a sú medzi nimi hudobníci, spisovatelia, folkloristi, dizajnéri.

"Vnímame ich ako prirodzenú súčasť mesta a za prejavenie dôvery sme veľmi vďační. Mesto Trenčín, tím Trenčín 2026 aj ministerstvo obrany majú spoločný cieľ, ktorým je skvalitnenie života a kultúrnej ponuky mesta, a tešíme sa priateľskej atmosfére počas rokovaní," doplnila s tým, že prostredníctvom projektu chce rezort obrany pomôcť zlepšiť kvalitu života obyvateľov vrátane príslušníkov ozbrojených síl a ich rodín z celého Slovenska, ktorým sa toto mesto stalo druhým domovom.