Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Trenčania si môžu verejnú zeleň adoptovať či na ňu prispieť finančne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Program adopcie zelene je určený pre aktívnych ľudí, ktorí sa chcú podieľať na skrášlení plôch zelene výsadbou a starať sa o ňu najmenej tri roky, priblížila hovorkyňa.

Trenčín 21. septembra (TASR) – Na skrášlení verejnej zelene v Trenčíne sa môže podieľať verejnosť. Môžu si verejnú zeleň adoptovať, prípadne sa zapojiť do programu Garant verejnej zelene. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

"Program adopcie zelene je určený pre aktívnych ľudí, ktorí sa chcú podieľať na skrášlení plôch zelene výsadbou a starať sa o ňu najmenej tri roky. Program Garant verejnej zelene má cieľ zabezpečiť finančné prostriedky na nákup výsadbového materiálu, na výsadbu a starostlivosť o verejnú zeleň, na nákup, osadenie a starostlivosť o prvky drobnej architektúry, stavebné prvky alebo mobiliár v mestských parkoch, záhradách, na námestiach a iných verejných priestranstvách," priblížila hovorkyňa.

Na rozdiel od programu adopcie zelene ide podľa nej v prípade garantov verejnej zelene o jednorazové plnenie, garant sa nezaväzuje poskytovať starostlivosť o zeleň počas doby určenej v zmluve o spolupráci. Do programu sa môžu zapojiť napríklad neziskové organizácie, právnické osoby, podnikateľské subjekty či veľvyslanectvá.

"Garant si zvolí, či poskytne mestu finančné prostriedky na konkrétny účel s tým, že bude mať právo kontrolovať ich použitie, alebo poskytne prvky drobnej architektúry, stavebné prvky, mobiliár alebo výsadbový materiál," doplnila Ságová.