Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Trenčianska univerzita spúšťa sklo-keramický inovačný ekosystém

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TNUAD), ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Konzorcium projektu tvorí šesť partnerov z Českej republiky a sedem zo Slovenskej republiky.

Trenčín 11. júna (TASR) - Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá (FunGlass) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne spúšťa projekt Sklo-keramický inovačný ekosystém pre implementáciu nových výskumných smerov v aplikáciách - GlaCerHub. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lucia Petríková.

Pre Centrum je to podľa nej ďalší významný projekt financovaný priamo Európskou komisiou. FunGlass má v spolupráci s ďalšími 12 partnermi vytvoriť prostredie podporujúce transfer technológií z výskumu do priemyselnej praxe v slovensko-českom pohraničnom regióne, najmä v oblasti skla a keramiky.

"Cieľom je vytvorenie spoločnej výskumnej a inovačnej stratégie. Interakcia a zosúladenie štyroch kľúčových subjektov - vedy, priemyslu, krajskej samosprávy a spoločenských organizácií sídliacich v Trenčianskom a Juhomoravskom kraji, prinesie dynamickú zmenu prospešnú pre všetky zainteresované strany," uviedla Petríková.

Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika je projekt dôkazom, že FunGlass úspešne pracuje na nových výzvach a vie obstáť v silnej medzinárodnej vedeckej konkurencii.

"GlaCerHub patrí medzi 13 úspešných projektov z výzvy Excellence Hubs, na ktorých sa podieľalo celkovo 102 konzorcií. Realizácia projektu s finančnou podporou päť miliónov eur je plánovaná na štyri roky a FunGlass centrum v nej bude pôsobiť ako koordinátor," doplnil Habánik.

Konzorcium projektu tvorí šesť partnerov z Českej republiky a sedem zo Slovenskej republiky. Zaoberať sa budú vývojom nových funkčných materiálov, ako sú ochranné nátery a nátery odolné voči korózii, tvrdé nátery zlepšujúce mechanické vlastnosti a znižujúce opotrebovanie konštrukčných dielov, nátery tepelnej bariéry zvyšujúce účinnosť leteckých motorov, keramické a sklenené mikrofiltre a podobne.