Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Regióny

Trenčianski mestskí úradníci, policajti a poslanci budú zarábať menej

Mestské zastupiteľstvo mesta Trenčín. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poslanci taktiež rozhodli, že 15.000 eur, ktoré boli pôvodne vyčlenené na nákup notebookov pre mestské zastupiteľstvo, bude použitých na detské jasle a vykrytie nákladov v sociálnej oblasti.

Trenčín 12. decembra (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Trenčíne dnes schválili programový rozpočet mesta na budúci rok. Zakomponovali doň aj zníženie mzdových výdavkov na zamestnancov mesta, mestských policajtov, ale i na odmeny poslancov v zmysle memoranda podpísaného medzi Združením miest a obcí Slovenska a slovenskou vládou. Disproporciu medzi schodkom kapitálového a prebytkom bežného rozpočtu bude musieť mesto vykryť prijatím úveru.

Na návrh poslanca Daniela Beníčka schválili poslanci zníženie nákladov na mzdové výdavky pracovníkov mestského úradu a zamestnancov mestskej polície viac ako o päť percent. Rovnako zastupiteľstvo schválilo zníženie základných odmien poslancov mestského zastupiteľstva o päť percent.

Poslanec Pavel Kubečka navrhol, aby 15.000 eur, ktoré boli v rozpočte pôvodne vyčlenené na nákup notebookov pre poslancov mestského zastupiteľstva, použili na detské jasle a vykrytie nákladov v sociálnej oblasti. Aj jeho návrh poslanci schválili.

Naopak, neschválili návrh Jána Babiča, ktorý chcel okresať príspevok mesta Trenčín na hudobný festival Pohoda a na Medzinárodný filmový festival Art Film Fest zhodne o 3000 eur (obe podujatia mali v rozpočte plánovaných po 18.000 eur) a sumu 6000 eur presunúť na organizačné zabezpečenie jubilejného 20. ročníka džezového festivalu Jazz pod hradom. Jeho návrh však poslanci neodobrili.

Rozpočet na rok 2013 počíta so schodkom vyše 1,82 milióna eur, pričom prebytok bežného rozpočtu by mal byť 418.426 eur a schodok kapitálového rozpočtu sa predpokladá na úrovni viac ako 2,24 milióna eur. „V roku 2013 rozpočtujeme prijatie investičného úveru vo výške 3,5 milióna eur na realizáciu nových investičných akcií rozpočtovaných v rámci kapitálových výdavkov. Bez prijatia úveru by nebolo možné tieto investičné akcie zrealizovať, nakoľko kapitálové príjmy sú určené výhradne na splátky záväzkov mesta. Zároveň však zdôrazňujeme, že aj po prijatí investičného úveru počítame v roku 2013 so znížením celkového dlhu mesta Trenčín, keďže splátky záväzkov z minulých rokov budú vyššie ako výška prijatého úveru,“ uvádza sa v dôvodovej správe k rozpočtu s tým, že na splátky úverov dá mesto v budúcom roku v zmysle zmluvných podmienok 1,7 milióna eur.