Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Trenčiansky kraj začal testovať predné brzdové svetlá na autách

Na snímke dekan Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity Miloš Poliak ukazuje na predné brzdové svetlo umiestnené pod evidenčným číslom vozidla počas prezentácie v Trenčíne 22. septembra 2022. Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja začali 22. septembra 2022 testovať predné brzdové svetlá na motorových vozidlách. Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výsledky testovania budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska i celej Európskej únie.

Trenčín 22. septembra (TASR) – Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) začali vo štvrtok testovať predné brzdové svetlá na motorových vozidlách. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Lumaco Paula Ďuranová.

"Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile. Spoločnosť vyvíja technológiu, vďaka ktorej chodci na priechodoch pre chodcov zistia, či auto spomaľuje a či môže bezpečne prejsť cez cestu," doplnila hovorkyňa s tým, že predné brzdové svetlo je dôležité aj pre vodičov, ktorí ho vidia v spätnom zrkadle.

Na snímke predné brzdové svetlo umiestnené na maske auta nad evidenčným číslom vozidla počas prezentácie v Trenčíne 22. septembra 2022. Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja začali 22. septembra 2022 testovať predné brzdové svetlá na motorových vozidlách. Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Testovanie bude podľa nej trvať deväť mesiacov na 3000 motorových vozidlách najmä v Trenčianskom samosprávnom kraji a v mestách Trenčín, Prievidza, Partizánske a Žilina, ale aj v Bratislave a v Nemecku. Výsledky testovania budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska i celej Európskej únie.

Zelené predné brzdové svetlá budú testovať na autobusoch, taxíkoch, donáškových a iných vozidlách. Súčasťou testovania bude aj prieskum verejnej mienky účastníkov cestnej premávky (vodičov, cyklistov, chodcov).

Podľa hovorkyne TSK Lenky Kukučkovej budú svetlá umiestnené aj na vozidlách prímestskej dopravy SAD Trenčín a Prievidza, na automobiloch Správy ciest TSK a na služobných vozidlách Úradu TSK.



Na Slovensku projekt realizuje Žilinská univerzita, hlavnými partnermi sú Trenčiansky samosprávny kraj a mestá Trenčín, Prievidza, Partizánske a Žilina. Vývoj svetiel financovala z vlastných zdrojov spoločnosť Lumaco.