Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj začne s výstavbou prvého úseku cyklistickej trasy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cyklistický chodník bude spájať významné pamiatky obuvníckeho mesta a viesť má popri korune hrádze rieky Nitra.

Partizánske 8. decembra (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) začne s výstavbou prvého úseku cyklistickej trasy, ktorá bude spájať mestá na hornej Nitre. Investíciu bude financovať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), dodávateľa prác za viac ako 1,03 milióna eur vybral cez verejnú súťaž.

Cyklotrasa v dĺžke 4,62 kilometra spojí Partizánske a jeho mestskú časť Šimonovany, mala by byť spoločným chodníkom pre cyklistov i chodcov a úplne oddelená od motorovej dopravy.

Víťaza súťaže vybrala krajská samospráva spomedzi štyroch uchádzačov, kritériami bola najnižšia ponúknutá cena a lehota výstavby. Dodávateľom prác bude bratislavská spoločnosť Strabag. Tá prvý úsek cyklistickej trasy vybuduje za 1.031.828,09 eura. Na výstavbu získal TSK nenávratný finančný príspevok vo výške 1.029.372,40 eura.

Cyklistický chodník bude spájať významné pamiatky obuvníckeho mesta a viesť má popri korune hrádze rieky Nitra. Samospráva Partizánskeho mala investíciu pôvodne realizovať v rámci cezhraničného projektu, Valašské Meziříčí však pre finančnú náročnosť svojho zámeru od realizácie ustúpilo. Mesto sa neskôr dohodlo s krajskou samosprávou, že projekt zabezpečí TSK.

TSK v súčasnosti pripravuje i ďalší úsek cyklotrasy na hornej Nitre od Partizánskeho po Zemianske Kostoľany v okrese Prievidza. Náklady na výstavbu odhadol na 2.237.760 eur, financie na tento účel bude rovnako žiadať z IROP.