Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj zafinancuje časť sanácie poškodených oporných múrov

Na archívnej snímke Trenčiansky hrad. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nádvorie pôvodne tvorilo súčasť mestského opevnenia a spolu s oporným múrom a karnerom chránilo prístupovú cestu na hrad.

Trenčín 29. mája (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa bude finančne podieľať na sanácii poškodených oporných múrov ohrozujúcich nádvorie Karnera sv. Michala pod Trenčianskym hradom. Zmluvu o združení prostriedkov s Centrom pre rodinu (CPR) schválili na májovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.

Ako informoval v dôvodovej správe vedúci oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávania Úradu TSK Tomáš Baláž, TSK je vlastníkom objektu Karnera sv. Michala nad oporným múrom Marienburg. Občianske združenie CPR Trenčín je nájomcom a správcom nádvoria objektu, ktorý sa nachádza pod týmto oporným múrom. Nádvorie pôvodne tvorilo súčasť mestského opevnenia a spolu s oporným múrom a karnerom chránilo prístupovú cestu na hrad.

"Podľa odborného posudku došlo v minulosti nevhodným odvádzaním zrážkových vôd k trhlinám v múroch, preto je potrebné zamedziť prípadným škodám a zosuvom svahov do budúcnosti," uviedol Baláž s tým, že zmluva o združení finančných prostriedkov má pomôcť odstráneniu havarijného stavu oporných múrov.

Predpokladané náklady sú vo výške takmer 90.000 eur s DPH, TSK sa bude podieľať 80 % skutočných nákladov stanovených procesom verejného obstarávania.