Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Trenčianskom samosprávnom kraji začali cestári s monitorovaním ciest

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spustenie služby sa týka zabezpečenia jednotného informačného systému zimnej spravodajskej služby vo všetkých krajoch na Slovensku z poverenia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Trenčín 1. novembra (TASR) - Počnúc dnešným dňom začala Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (SC TSK) s nepretržitou dispečersko-spravodajskou službou monitorovania 1841 kilometrov ciest II. a III. triedy na území TSK pre výkon zimnej údržby. Spustenie služby sa dotýka zabezpečenia jednotného informačného systému zimnej spravodajskej služby vo všetkých krajoch na Slovensku z poverenia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Informovala o tom Veronika Rezáková z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

"Dispečerská a spravodajská služba sa zriaďuje ako viacstupňový systém pre potreby operatívneho riadenia a pre informovanie verejnosti o situácii na cestách z hľadiska ich zjazdnosti, prejazdnosti, ako aj plynulosti dopravy," uviedla Rezáková.

Ako ďalej ozrejmila, s príchodom novembra tak začína povinnosť SC TSK v pravidelných cykloch podávať na Slovenskú správu ciest hlásenia o stave ciest, pričom pravidlá zostávajú rovnaké ako minulý rok, t.j. hlavné správy sa zasielajú k 5.00 h a k 16.00 h. "Ako kontrolné správy poslúžia tie, ktoré zamestnanci SC TSK pošlú k 10.00 h a k 22.00 h. Prvú správu zamestnanci pošlú už dnes, a to k 10.00 h," dodala.

Zimnú údržbu ciest na území Trenčianskeho kraja zabezpečuje SC TSK prostredníctvom 11 stredísk údržby, ktoré sú rozmiestnené na území kraja, a to v okresných mestách Trenčín, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Považská Bystrica, Bánovce and Bebravou, Prievidza a Partizánske, ďalej v Nitrianskom Rudne, Nitrianskom Pravne (obe okres Prievidza) a v Púchove. O zjazdnosť cestných komunikácií, bezpečnú a plynulú cestnú premávku sa tento rok bude starať 173 vodičov a 43 dispečerov.