Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trenčiansky krajský parlament má druhý najvyšší podiel žien v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Najväčší záujem o poslanecké kreslá v krajskom zastupiteľstve bol v okrese Považská Bystrica, kde na jedno poslanecké miesto kandidovalo v priemere 9,3 kandidáta, uviedol Arpáš.

Trenčín 9. novembra (TASR) – V Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je 20-percentný podiel žien, čo je druhý najvyšší podiel (po Bratislavskom samosprávnom kraji) spomedzi všetkých slovenských krajov. Informoval o tom riaditeľ pracoviska Štatistického úradu SR v Trenčíne Pavol Arpáš.

Spracovanie výsledkov spojených volieb zabezpečovalo v TSK 75 pracovníkov pracoviska Štatistického úradu SR v Trenčíne. V kraji volili predsedu TSK a 44 poslancov krajského parlamentu v deviatich volebných obvodoch v 276 obciach a mestách, k dispozícii bolo 652 volebných okrskov. O post predsedu TSK malo záujem šesť kandidátov, o každé poslanecké kreslo v priemere rovnako šesť kandidátov.

"Najväčší záujem o poslanecké kreslá v krajskom zastupiteľstve bol v okrese Považská Bystrica, kde na jedno poslanecké miesto kandidovalo v priemere 9,3 kandidáta. V okrese Partizánske kandidovali na jedno kreslo v priemere iba štyria kandidáti," uviedol Arpáš.

Vo voličských zoznamoch bolo v TSK zapísaných 478.862 voličov, na voľbách sa zúčastnilo 214.539. Volebná účasť v krajských voľbách dosiahla v TSK takmer 45 %. Najvyššia (53 %) bola v TSK v okrese Púchov, najnižšia (42 %) v okrese Ilava.

Priemerný vek poslancov novozvoleného krajského zastupiteľstva je v TSK 49 rokov (po Bratislavskom samosprávnom kraji druhý najnižší spolu s Nitrianskym a Košickým samosprávnym krajom).