Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na 1. mája sa v Trenčíne bozkávali páry pod hradnou čeresňou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Bozk je jedným z prejavov náklonnosti k ľuďom srdcu blízkym, ale aj fyzickým vyjadrením lásky a v prvý májový deň by ním mala byť obdarovaná každá žena.

Bratislava 1. máj (TASR/Teraz.sk) - Takmer každý mesiac v roku má istý prívlastok. Inak to nie je ani s piatym mesiacom v roku, ktorý sa považuje za čas lásky. Jedna zo starých ľudových múdrostí vraví, že dievča, aby po celý rok dostatok lásky malo, musí ho v prvý májový deň mládenec pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou. V češtine máj - květen zase znamená, že všetko začína kvitnúť a je v rozpuku. A nielen kvety, stromy, ale i dievčence.

Páry sa v piatok 1. mája 2015 bozkávali aj pod rozkvitnutým stromom čerešne počas akcie Bozk pod hradnou čerešňou, ktorou otvorili turistickú sezónu na Trenčianskom hrade.

Trenčiansky hrad: Romantika pod čerešňou


Bozk je jedným z prejavov náklonnosti k ľuďom srdcu blízkym, ale aj fyzickým vyjadrením lásky a v prvý májový deň by ním mala byť obdarovaná každá žena.

Podľa starých zvykov by mali muži pobozkať svoju milovanú Aničku, Zuzičku či Janičku alebo inú nositeľku hociktorého ženského mena z kalendára pod rozkvitnutou čerešňou. Tých je určite na Slovensku neúrekom, pretože počasie je tento rok žičlivé.

A pre tých, ktorí nevedia ako na to, ponúkame návod. Podľa historických prameňov bozk vznikol v starom Grécku. Legendy tvrdia, že to bolo v období, keď bojovníci bývali často na dlhých výpravách a ich ženy si tak nezriedka spestrovali samotu holdovaním plodom boha vína Dionýza. Muži po návrate privoniavali k ústam svojich milovaných manželiek a mileniek, aby sa presvedčili, či moku nebolo aj navyše. Osvietený rímsky cisár Flavius Valerius Konštantín I. Veľký (275-337) už o bozku hovoril, že je to ušľachtilá záruka predbežnej manželskej zmluvy. Doslova - "Pobozkal si ma, musíš si ma vziať".

Pre objatia a bozky našich prarodičov existoval návod ako ich realizovať. V Dôverníkovi lásky zo začiatku minulého storočia je ponúkaný takýto postup. "Prvou zásadou je, že máš byť vyšší ako dáma, ktorú hodláš pobozkať. Vezmi jej pravú rúčku do svojej a jemne ju pritiahni k sebe. Súčasne zdvihni ľavú ruku cez jej pravé plece a spusť ju šikmo pod jej ľavé rameno. Potom si ju priviň na hruď. Vtedy zakloní hlavu dozadu. Stačí, ak sa trochu nakloníš dopredu, pritlačíš pery na jej pery a bozk bude hotový. Nepočínaj si však pritom hlučne, akoby si naháňal zlodeja, a nevrhni sa na dámu ako vyhladnutý jastrab na prepeličku."

Súčasná príprava na vyjadrenie náklonnosti nebýva taká dôkladná, na verejnosti je raz tolerovaná, inokedy zatracovaná. Svoje si hovoria aj vedci, ktorí spočítali bozky ako stratu času z nášho života a výskumníci opisovali rôzne druhy bozkov rôznych národov. Bozky sú letmé, vášnivé, priateľské a medzi najobľúbenejšie určite patria francúzske. Možno prvý májový deň si nájdu uplatnenie aj eskimácke obtretie si nosov, alebo zvyk Polynézanov vytrhávať si navzájom mihalnice či obočie.

Bozkávanie párov pod hradnou čerešňou v Trenčíne

Pohľad na hrad s rozkvitnutým stromom čerešne počas akcie Bozk pod hradnou čerešňou, ktorou otvorili turistickú sezónu na Trenčianskom hrade, 1. mája 2015.
Foto: TASR


Mladý pár sa bozkáva 1. mája 2015 pod rozkvitnutým stromom čerešne počas akcie Bozk pod hradnou čerešňou, ktorou otvorili turistickú sezónu na Trenčianskom hrade.
Foto: TASR


Návštevníci hradu pózujú 1. mája 2015 pod rozkvitnutými stromami čerešní počas akcie Bozk pod hradnou čerešňou, ktorou otvorili turistickú sezónu na Trenčianskom hrade.
Foto: TASR