Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Trenčan K. Bystrický sa domáha poslaneckého kresla súdnou cestou

Právnik Radoslav Procházka, ktorého právna kancelária zastupuje v kauze Bystrického, si myslí, že jeho klient sa svojho práva dožaduje oprávnene.

Trenčín 10. júna (TASR) – Trenčan Kamil Bystrický zažaloval mesto Trenčín a mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Trenčíne na Krajskom súde v Trenčíne za nezákonný zásah do základných občianskych práv garantovaných Ústavou SR, keď mu neumožnili zložiť poslanecký sľub a vykonávať mandát poslanca zastupiteľstva. Nastúpiť mal na post poslanca po Rastislavovi Kudlovi (Smer-SD), ktorý podpísal s mestom dohodu o vykonaní prác, či mu podľa neho zanikol mandát.

"Problém má aj vecnú stránku, niekto musel podať podnet, aby sa rozhodlo, ako to je s mandátmi. Ja som sa rozhodol, že to urobím. Podľa môjho právneho názoru mandát trom poslancom zanikol dňom podpisu dohody o vykonaní prác s mestom. Mestské zastupiteľstvo malo povinnosť vyhlásiť nastúpenie náhradníkov a následné zloženie poslaneckého sľubu náhradníkov. Toto mi neumožnili, čím došlo k neoprávnenému zásahu orgánov verejnej správy voči mojej osobe," skonštatoval Bystrický s tým, že nechce negovať vôľu voličov, ktorí v komunálnych voľbách dali hlas Kudlovi, ale ide mu o dodržiavanie zákonnosti.

"Žaloba bola na Krajskom súde v Trenčíne podaná 7. júna. Žalobca sa touto žalobou domáha ochrany pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy. Žalovanými sú mesto Trenčín a mestské zastupiteľstvo v Trenčíne. V konaní o ochrane pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok," informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus s tým, že súd môže rozhodnúť o žalobe bez pojednávania, ak to účastníci konania zhodne navrhli alebo ak s tým súhlasia a nie je to v rozpore s verejným záujmom.

Právnik Radoslav Procházka, ktorého právna kancelária zastupuje v kauze Bystrického, si myslí, že jeho klient sa svojho práva dožaduje oprávnene. "No na Slovensku je to vždy tak trochu lotéria, keď už musíte ísť na súd. Ale táto situácia sa mi zdá skutkovo jasná, pretože zákon hovorí, že ak poslanec uzatvorí pracovnú dohodu s mestom, tak mu mandát zaniká. V dôsledku volebných výsledkov má naň právo práve pán Bystrický," priblížil Procházka s tým, že vyriešenie celého prípadu očakáva najskôr na jeseň.

Podľa správy hlavnej kontrolórky mesta Trenčín mali v minulom roku traja poslanci MsZ v Trenčíne s mestom uzavreté dohody o pracovnej činnosti, boli rétormi na občianskych obradoch a slávnostiach Zboru pre občianske záležitosti. V zmysle zákona o obecnom zriadení je pracovno-právny vzťah s obcou dôvodom na okamžitý zánik poslaneckého mandátu. Zánik mandátov poslancov Rastislava Kudlu (Smer-SD), Tomáša Vaňa (ĽS-HZDS, KDH) a Patrika Buriana (ĽS-HZDS, KDH) nevzalo 10. mája mestské zastupiteľstvo v Trenčíne na vedomie, rovnako poslanci neschválili nastúpenie náhradníkov. Za návrh uznesenia nehlasoval vtedy ani jeden poslanec.