Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Deťom s autizmom uľahčia vzdelávanie v Trenčíne kompenzačné pomôcky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Vyrobili ich žiaci ZŠ Na dolinách v Trenčíne.

Trenčín 28. júna (TASR) – K uľahčeniu vzdelávania detí v Súkromnej základnej škole (ZŠ) Autis pre žiakov s autizmom v Trenčíne prispejú kompenzačné pomôcky. Vyrobili ich žiaci ZŠ Na dolinách v Trenčíne.

Podľa riaditeľky ZŠ Na dolinách Anny Plachkej je škola súčasťou programu Vnímavé školy. Jeho cieľom je vytvárať na školách vnímavé a inkluzívne komunity k ľuďom so špeciálnymi potrebami.

Škola Autis sídlila nejaký čas v priestoroch našej školy v Detskom mestečku, máme s jej vedením dobré vzťahy, a tak sme sa rozhodli, že začneme vyrábať kompenzačné pomôcky. Myslím si, že im pomôžu a našim deťom tiež veľa priniesli. Využili sme na to financie od trenčianskej spoločnosti Adient, s ktorou už niekoľko rokov spolupracujeme,“ skonštatovala riaditeľka.

Ako povedala učiteľka ZŠ Na dolinách Katarína Žatková, inšpiráciu na typy kompenzačných pomôcok získali od špeciálnych pedagógov. Použitie materiálov a spôsob výroby už nechali na deviatakoch.

Najväčšou motiváciou pre deti bola prednáška so špeciálnou pedagogičkou. Videli, ako deti s autizmom fungujú, aké to majú ťažké, ako cítia, ako rozmýšľajú. Potom už sami chceli nejakým spôsobom pomôcť,“ doplnila učiteľka.
Ilustračné foto
Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Podľa deviatačky zo ZŠ Na dolinách Anety Bartošovej si po prednáške so špeciálnou pedagogičkou ona i spolužiaci uvedomili, aké privilégium majú ako normálne rozmýšľajúci ľudia, ako dobre sa majú a čo všetko majú už od narodenia. Pochopenie problémov ľudí s autizmom bol pre nich najväčším impulzom pri tvorbe pomôcok.

Snažili sme sa vytvárať pomôcky založené na spájaní jednoduchých slov, na farebnom rozlišovaní, prípadne písaní písmen z predlohy prstom do piesku. Chceli sme, aby sa im to páčilo aj výzorovo a aby sa vedeli sústrediť," doplnila.

Riaditeľka Súkromnej základnej školy Autis Lenka Valisková projekt výroby pomôcok privítala. Žiaci školy majú okrem poruchy autistického spektra aj ďalšie pridružené poruchy.

Máme síce učebnice, no často ich nemôžeme použiť. Vďaka pomôckam môžeme vyučovať bežné predmety tvorivým spôsobom. Deti s autizmom a mentálnym postihnutím je ťažké motivovať, aby sa vzdelávali prostredníctvom klasických vyučovacích metód. Kompenzačných pomôcok sa môžu dotknúť, vnímajú ich všetkými zmyslami. U detí vzniká záujem a výsledky sú lepšie,“ zdôraznila Valisková.