Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Ekologickým počinom roka je elektronický skúter od študentov STU

Vladimír Staňák predvádza elektroskúter počas 18. ročníka medzinárodného veľtrhu elektrotechniky, elektroniky, energetiky a telekomunikácií ELO SYS, 9. októbra 2012 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Skúter vytvorili študenti Fakulty elektroniky a informatiky STU v Bratislave s cieľom priniesť vlastný pohľad na riešenie dopravnej situácie v Bratislave a ďalších veľkých mestách.

Trenčín 9. októbra (TASR) – Prototyp elektrického skútra z dielne študentov Fakulty elektroniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave získal prvú cenu v súťaži Ekologický počin roka, ktorú spolu s ďalšími súťažami dnes vyhodnotili v rámci slávnostného otvorenia medzinárodného kontraktačného veľtrhu ELO SYS na trenčianskom výstavisku Expo Center.

"Skúter sme vytvorili s cieľom priniesť náš vlastný pohľad na riešenie dopravnej situácie v Bratislave a ďalších veľkých mestách. Mohol by byť jedným z riešení kritických situácií v dopravných špičkách. Vodič odstaví automobil na záchytnom parkovisku a potom sa na 'kolobežke' presunie do centra mesta, kde nebude mať problém s parkovaním," povedal pre TASR jeden z autorov prototypu Vladimír Staňák.



Doplnil, že elektrická kolobežka, ktorá sa zmestí do automobilu, má po menších úpravách potenciál sériovej výroby. Na jedno, asi hodinu trvajúce nabitie prejde desať kilometrov, náklady na desaťkilometrovú prevádzku by boli asi 20 centov. "Odhadovaná cena za kus by mohla byť okolo 1000 eur," doplnil Staňák.

Medzinárodný veľtrh ELO SYS elektrotechniky, elektroniky, energetiky a telekomunikácií otvorili dnes popoludní a potrvá do piatka 12. októbra. Na ploche viac ako 12.500 metrov štvorcových na ňom vystavuje viac ako 250 firiem z desiatich štátov Európy a Ázie. Jeho slávnostné otvorenie si nenechal ujsť ani prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.


VIDEO: Naj exponát veľtrhu ELO SYS






VIDEO:Na veľtru ELO SYS zaujala 3D tlačiareň