Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Trenčíne vyrastie terminál integrovanej dopravy za 107 miliónov eur

Na snímke primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

"Investície do tejto časti sú nevyhnutné. A keď ešte ide o súkromnú investíciu, tak je to len dobre," skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

Trenčín 13. decembra (TASR) – Na prelome rokov 2015 – 2016 by mal Trenčanom a návštevníkom mesta začať slúžiť nový terminál integrovanej dopravy. S jeho výstavbou má začať spoločnosť SIRS, ktorá je aj spolumajiteľom Slovenskej autobusovej dopravy Trenčín. Celkové náklady sa predpokladajú na úrovni 107 miliónov eur.

Ako dnes informovala hovorkyňa spoločnosti SIRS Ivana Strelcová, tranzitný terminál s novou autobusovou stanicou priamo napojený na zrekonštruovanú železničnú stanicu s prepojením na centrum mesta prinesie novú kultúru cestovania. "Terminál sa bude nachádzať na pozemkoch investora, ktoré v minulosti odkúpil od mesta alebo súkromníkov, ale aj na pozemkoch Železníc Slovenskej republiky. Tie spoločnosť získala na základe verejnej súťaže na renováciu železničnej stanice do dlhodobého prenájmu. S prvými terénnymi úpravami sa začalo už tento rok," priblížila Strelcová.

Nový terminál prinesie podľa nej aj komplexnú revitalizáciu zdevastovaného územia, zmenu dopravného systému, zlepšenie dostupnosti územia a zjednodušenie dopravných tokov. Súčasťou terminálu bude komplexná ponuka obchodu, služieb a vybavenosti, mali by vzniknúť nové pracovné príležitosti až pre 600 ľudí a viac ako 1000 nových parkovacích miest. "Vznikne tiež spoločné informačné centrum pre SAD, ŽSR a mesto," doplnila Strelcová.

"Ide o súkromnú investíciu na súkromných pozemkoch. Takúto investíciu však mesto jednoznačne víta, pretože pri pohľade na železničnú stanicu musím ako primátor konštatovať, že je to nedôstojný vstup do mesta. Investície do tejto časti sú nevyhnutné. A keď ešte ide o súkromnú investíciu, tak je to len dobre," skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček.