Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trenčín sa pripojil k projektu Hlinený dukát, pomáhať má ľuďom v núdzi

Na snímke ukážka hlinených dukátov, 24. februára 2023 v Trenčíne. Za "hlinený dukát" si ľudia bez domova môžu v Trenčíne kúpiť jedlo alebo službu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín je po Trnave, Nitre, Žiline, Hlohovci, Piešťanoch a Novom Meste nad Váhom siedmou samosprávou, ktorá sa do projektu zapojila.

Trenčín 24. februára (TASR) – Mesto Trenčín sa v spolupráci s Diecéznou charitou Nitra a trenčianskym Centrom pre rodinu pridalo k charitatívnemu projektu Hlinený dukát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Za jedno euro si môžu darcovia kúpiť hlinený dukát buď v troch automatoch - Námestie sv. Anny, Sládkovičova ulica a Ulica 1. mája - alebo v Centre pre rodinu na Farskej ulici, vo Farskom kostole na Mariánskom námestí či v reštaurácii na Palackého ulici.

"Za dukát dostane človek možnosť prenocovať v mestskej nocľahárni, dukát môže vymeniť za opratie ošatenia, potravinový balíček alebo za občerstvenie v spolupracujúcich prevádzkach. Jedlo bude za dukáty dostupné v Reštaurácii u Janky na Palackého ulici, v Kebabizni na Sládkovičovej ulici, v blízkosti železničnej stanice v stánku Fast Food Expres a v pekárstve TimiPek na Braneckého ulici," uviedla hovorkyňa.

Trenčín je po Trnave, Nitre, Žiline, Hlohovci, Piešťanoch a Novom Meste nad Váhom siedmou samosprávou, ktorá sa do projektu zapojila. Hlinené dukáty vyrábajú klienti Sociálnych služieb mesta Trenčín. Na jednej strane dukátu je mestský symbol baránka, na druhej znak Diecéznej charity Nitra.

"Snáď každý z nás zažil situáciu na ulici, keď k vám pristúpi človek bez domova a pýta si peniaze. Pri ochote obdarovať ho sa vyskytne aj pochybnosť, či peniaze nepoužije na kúpu alkoholu namiesto jedla. Hlinený dukát je východiskom z tejto dilemy. Ide o alternatívne platidlo, ktoré sa nedá zneužiť na kúpu alkoholu a ponúka obdarovanému účinnú pomoc," povedal vedúci Útvaru sociálnych vecí trenčianskej radnice Patrik Čech.