Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Pracovníci súdov v Trenčíne protestovali proti súdnej mape

Na snímke zamestnanci súdov pochodujú počas protestu proti súdnej mape 15. marca 2022 pred Krajským súdom v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Členka predsedníctva Odborového zväzu justície Božková uviedla, že protestné zhromaždenia budú pokračovať v Bratislave, v krajských a možno i v niektorých okresných mestách 22. marca.

Trenčín 15. marca (TASR) – Asi 80 pracovníkov súdov protestovalo v utorok pred Krajským súdom (KS) Trenčín proti súdnej mape. Informovala o tom členka predsedníctva Odborového zväzu justície Marta Božková.

„Ministerka (Mária Kolíková, pozn. TASR) všade rozpráva, že Európska komisia pre efektivitu justície jej odsúhlasila súdnu mapu. Je to klamstvo. V utorok má Národná rada SR rokovať o návrhu zákona o zriadení správnych súdov. Dozvedeli sme sa, že v rozpore s legislatívnymi pravidlami chce (ministerka) do zákona vsunúť prílepok, ktorým zruší krajské súdy napriek tomu, že 15. februára jej v parlamente zrušenie krajských súdov neprešlo,“ uviedla Božková.

Ako dodala, protestné zhromaždenia budú pokračovať v Bratislave, v krajských a možno i v niektorých okresných mestách 22. marca, keď má byť v druhom čítaní prerokovaný návrh zákona o zriadení nových obvodov okresných súdov.



„Tam chce (ministerka) opäť ohnutím práva a porušením legislatívnych pravidiel vsunúť zrušenie okresných súdov v Košiciach a v Bratislave a ich zmenu na mestské súdy, čo jej rovnako 15. februára neprešlo,“ doplnila Božková.