Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V lesoparku Brezina musia odstrániť ďalších 45 chorých stromov

Na archívnej snímke rodinka odpočíva v trenčianskom lesoparku Brezina. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Lesný hospodár potvrdil, že hoci pred časom toto územie vyčistili od chorých drevín, dnes sú napadnuté ďalšie stromy a dokonca sú v stave, ktorý predstavujú riziko pre ľudí.

Trenčín 20. júna (TASR) – V trenčianskom lesoparku Brezina musia v najbližších týždňoch odstrániť ďalších 45 chorých jaseňov. Informoval o tom lesný hospodár Mestského hospodárstva a správy lesov Ivan Jančička.

"Zdravotný stav stromov v našom lesoparku nie je v posledných rokoch dobrý. Vysychá a odumiera ich stále väčšie percento. Aby sme zaručili bezpečnosť návštevníkov Breziny, je potrebné stále viac zásahov," uviedol Jančička.

Pred niekoľkými dňami spadol na tenisové kurty Pod Sokolicami jeden z chorých stromov. Našťastie, nedošlo k žiadnej ujme na zdraví. Lesný hospodár potvrdil, že hoci pred časom toto územie vyčistili od chorých drevín, dnes sú napadnuté ďalšie stromy a dokonca sú v stave, ktorý predstavujú riziko pre ľudí. Choroba najnovšie zasiahla jasene nad tenisovými kurtami Pod Sokolicami, nad výstaviskom, ale aj v oblasti Nad tehelňou.

"Prosíme návštevníkov lesoparku, aby do ohrozených zón nevstupovali, najmä počas spracovania drevnej hmoty. Miesta, kde sa bude drevo spracovávať, budú označené tabuľkami zakazujúcimi vstup a informujúcimi o ťažbe dreva. Z bezpečnostných dôvodov je potrebné tieto miesta obchádzať. Prosíme tiež o zváženie návštevy lesoparku počas veterného počasia," uzavrel lesný hospodár.