Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po predĺžených zimných prázdninách sa do lavíc vrátila väčšina detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V Trenčíne otvorili všetky základné a stredné školy. Otvorila sa tiež základná umelecká škola (ZUŠ) a centrum voľného času (CVČ).

Trenčín 11. januára (TASR) – Mesto Trenčín otvorilo v pondelok (10. 1.) všetky základné a materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. TASR o tom informovala Eva Mišovičová z kancelárie primátora mesta.

„Od pondelka sa otvorilo všetkých deväť základných a 16 materských škôl v pôsobnosti mesta. Rovnako tak sa otvorila základná umelecká škola (ZUŠ) a centrum voľného času (CVČ). V školách platia protipandemické opatrenia - nosenie rúšok, ranné meranie teploty, dezinfekcia, vetranie, nemiešanie žiakov v školských kluboch,“ doplnila Mišovičová.

Ako dodala, sprísnený režim platí v školách aj pri stravovaní. Samostatné triedy sú počas obedov oddelené v rámci možností, stravovanie je zostavené tak, aby sa triedy nepremiešavali.

Vo všetkých školách Prešovského kraja sa vyučuje prezenčne


Vo všetkých 68 školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sa po prázdninách vyučuje prezenčne.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, z celkového počtu približne 22.400 žiakov je podľa aktuálnych údajov v karanténe, respektíve v izolácii 30 žiakov.

"Štatisticky je to teda minimálny počet študentov, ktorí z dôvodu ochorenia COVID-19 nemohli nastúpiť do školy. Pozitívne prípady hlási deväť stredných škôl kraja. Konkrétne štyri školy z Prešova, dve z Bardejova a ojedinelé prípady zaznamenali v Humennom, Svidníku a Poprade," povedala Jeleňová.

Kraj neeviduje podľa jej slov ani jeden prípad výskytu ochorenia COVID-19 u zamestnancov.

Do ZŠ a MŠ v Lučenci sa po prázdninách vrátili deti zo všetkých tried


Po predĺžených zimných prázdninách samospráva Lučenca v pondelok (10. 1.) opäť otvorila všetky základné školy (ZŠ) a materské školy (MŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Andrej Barančok, k prezenčnému vyučovaniu sa vrátili deti zo všetkých tried.

Podľa mesta sa prípravy na opätovné otvorenie ZŠ a MŠ zaobišli bez komplikácií. Ešte v decembri boli do ZŠ distribuované i samotesty na ochorenie COVID-19. "Ďalšie samotesty si mesto Lučenec prevezme v stredu 12. januára na regionálnom úrade školskej správy," doplnil Barančok s tým, že mesto Lučenec je zriaďovateľom šiestich ZŠ a piatich MŠ.

K prezenčnému vyučovaniu sa v pondelok vrátili žiaci materských, základných a stredných škôl na celom Slovensku a školy sa opäť začali riadiť takzvaným školským semaforom. Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú, rozhodnutie o prípadnom zatvorení celej školy z dôvodu nepriaznivej situácie môže spraviť len regionálny hygienik.

Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sú na školách opäť povinné rúška. Výnimky platia pre deti v MŠ, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Otvorené sú všetky košické krajské stredné školy, na diaľku sa učia desiatky tried


Do stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) prišlo po zimných prázdninách 96,7 percenta žiakov a 99,7 percenta učiteľov. "Prezenčné vyučovanie bolo z dôvodu výskytu nákazy COVID-19 prerušené v 39 triedach s celkovým počtom žiakov 771," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Z dôvodu pandémie nie je v súčasnosti podľa nej žiadna stredná škola na dištančnej výučbe. "K dnešnému dňu sú otvorené všetky župné stredné školy, v dôsledku technickej poruchy je na dištančnej výučbe elokované pracovisko Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku vo Viničkách," konštatovala hovorkyňa.

V pondelok (10. 1.) boli na dištančnej výučbe žiaci Strednej športovej školy v Košiciach, a to z prevádzkových dôvodov, keďže v škole prebiehala výmena okien.

KSK je zriaďovateľom celkovo 63 stredných škôl.