Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Tri nové defibrilátory pomôžu v prípade núdze v Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prístroje sa používajú pri náhlom srdcovom zlyhaní, elektrickým výbojom dokážu obnoviť správnu činnosť srdca.

Vysoké Tatry 8. januára (TASR) - Tri nové defibrilátory budú dostupné v prípade potreby na Hrebienku a Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách a v lyžiarskom stredisku Chopok Juh v Nízkych Tatrách. Na Skalnatom Plese si ich v sobotu od Tatranského okrášľovacieho spolku prevzali zástupcovia horských stredísk Vysoké Tatry a Jasná.

Prístroje sa používajú pri náhlom srdcovom zlyhaní, elektrickým výbojom dokážu obnoviť správnu činnosť srdca. Defibrilátory slávnostne požehnal gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. V Spolkovom dome Encián v Kaplnke Presvätej Bohorodičky sa predtým konala svätá liturgia, ktorú vladyka celebroval.

"Defibrilátory ostávajú v majetku Tatranského okrášľovacieho spolku a bude sa o ne starať horská služba s naším občianskym združením. V daných lokalitách defibrilátory dosiaľ neboli, teraz budú vonku k dispozícii 24 hodín denne, aby ich ktokoľvek a kedykoľvek mohol v prípade potreby použiť," uviedol pre TASR Patrik Kolesár, kancelár Tatranského okrášľovacieho spolku. Združenie zakúpilo prístroje z vlastných zdrojov celkovo za 4120 eur.