Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Tribečské múzeum predstavuje umenie použiteľné na každodenný život

Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prezentované sú výrobky vyrobené alebo zdobené rezbou, výšivky, tkané vzory, či odevné súčasti zdobené výšivkou, maľované vzory na inak bežnej keramike.

Nitra 10. marca (TASR) – Rôzne okruhy predmetov, ktoré majú nielen estetickú hodnotu, ale aj praktické využitie v bežnom živote, predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Okrem obrazov, grafík, pohárov, etikiet, výšiviek a tkaných vzorov môžu návštevníci výstavy Umenie nielen na plátne do 20. mája obdivovať aj ornamenty na dreve, kove a keramike, informovalo múzeum.

Výstava predstavuje rôzne okruhy, v ktorých je umenie užitočné, použiteľné na každodenný život bežných ľudí. Prezentované sú výrobky vyrobené alebo zdobené rezbou, výšivky, tkané vzory, či odevné súčasti zdobené výšivkou, maľované vzory na inak bežnej keramike. Nechýbajú ani ukážky rôznych pivových etikiet alebo podpivníkov, ktoré vyšli z pracovní grafikov, zdobené kovové predmety a zbrane, rôzne obrazy, plagáty, medaily, úžitkové predmety.

V rôznych sekciách výstavy je umenie prezentované v rôznych formách, ktoré sa vo viacerých obmenách a variáciách vyskytujú takmer vo všetkých materiálových skupinách - na plátne, dreve, papieri, keramike a kove.