Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Asistované sčítanie v Trnave bude na štyroch školách aj na úrade

Trnava, archívna snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Obyvatelia, ktorí budú mať záujem o asistované sčítanie priamo v ich domácnosti, budú môcť požiadať o pomoc mobilného asistenta priamo Štatistický úrad SR.

Trnava 2. mája (TASR) – Štyri základné školy, mestský úrad a jedno denné centrum sa v Trnave od pondelka (3.5.) stanú miestami, kde sa do 13. júna môžu prísť sčítať občania, ktorí tak neurobili v prvej fáze Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. Asistenti budú pomáhať predovšetkým digitálne vylúčeným osobám, seniorom, klientom zariadení sociálnych služieb a obyvateľom marginalizovaných komunít. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. V Trnave sa doteraz elektronicky sčítalo 57.510 ľudí, čo predstavuje 86,57 percenta obyvateľov.

"Okrem stacionárnych miest pre verejnosť sa dve ďalšie otvoria v zariadeniach pre seniorov výlučne pre ich klientov," uviedla vedúca odboru organizačného a vnútornej správy Mestského úradu v Trnave Martina Stanová. Obyvatelia, ktorí budú mať záujem o asistované sčítanie priamo v ich domácnosti, budú môcť požiadať o pomoc mobilného asistenta priamo Štatistický úrad SR.

Asistované sčítanie možno vyhľadať na základnej škole (ZŠ) na Ulici Maxima Gorkého, Ulici Kornela Mahra, na Námestí Slovenského učeného tovarišstva, na ZŠ na Spartakovskej ulici, na mestskom úrade na Trhovej a v dennom centre v miestnej časti Modranka počas pondelkov a stried od 14.00 do 18.00 h, v utorok a štvrtok od 8.00 do 12.00 h a v piatky vždy od 10.00 do 14.00 h. "Samospráva zabezpečila e-learningové školenie pre asistentov, ktorí budú občanom k dispozícii. Asistované sčítanie potrvá šesť týždňov," doplnila Majtánová.