Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavské divadlo po uvoľnení uvádza premiéru Monológov a dialógov

Divadlo Jána Palárika na Divadelnej ulici v Trnave, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Metódu, ktorou Monológy a dialógy vznikali, označujú tvorcovia za tzv. komplementárne umenie.

Trnava 12. januára (TASR) – Prvým predstavením po uvoľnení protipandemických opatrení pre kultúru v trnavskom Divadle Jána Palárika (DJP) bude sobotňajšia (15. 1.) odložená premiéra scénického diela Monológy a dialógy. Pôvodne sa mala konať už začiatkom novembra 2021, aktuálne sa uskutoční v režime očkovaní-prekonaní s naplnením 50 percent hlavnej divadelnej sály. Reprízu si bude možné pozrieť v nedeľu (16. 1.) o 16.00 hodine a po jej skončení sa diváci budú môcť zúčastniť na diskusii s tvorivým tímom. Informovala o tom PR DJP Lucia Turňová.

Režisér, autor libreta a hudby Andrej Kalinka so svojím tvorivým tímom a hercami DJP Tomášom Mosným a Martinom Hronským v scénickom diele detailne rozkrývajú, objavujú, prežívajú a skúmajú formu a obsah toho, čo znamenajú termíny monológy a dialógy. Ide už o druhú spoluprácu tímu s DJP po úspešnej inscenácii Temperamenty (ako sa očesať vo vetre a nezahodiť srdce), ktoré DJP úspešne reprezentovali na viacerých fórach, naposledy na festivale Nová dráma 2021 v rámci desiatich najlepších inscenácií pôvodných slovenských diel za posledné dve sezóny. Nové dielo vznikalo osem mesiacov.

Metódu, ktorou Monológy a dialógy vznikali, označujú tvorcovia za tzv. komplementárne umenie. "V predstavení to potom funguje ako živý jazyk, v ktorom sú jednotlivé ´vety´ zostavené zo ´slov´, z ktorých prvé môže byť vypovedané prostredníctvom hudby, ďalšie gestom alebo slovom, potom znova hudbou alebo obrazom, objektom," uviedli na margo svojho tvorivého prístupu autori.

Tvorcovia v sebe kombinujú niekoľko umeleckých profesií. Kalinka je hudobný skladateľ a dirigent, ktorý získal viacero zahraničných i domácich ocenení. Tanečník a choreograf Milan Kozánek spolupracoval s množstvom renomovaných pedagogických a výskumných inštitúcií v Európe i vo svete a vyvinul originálnu pedagogickú a tvorivú metódu, ktorú rozvíja aj v spolupráci s DJP, kde pôsobí i ako asistent réžie a dramaturg. Prizvaná bola aj scénografka a kostýmová výtvarníčka Markéta Plachá.