Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Dokument Posledný povstalec pripomína odchod trnavskej posádky do SNP

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Našou morálnou povinnosťou je odmietnuť všetky prejavy neznášanlivosti, extrémizmu, netolerantnosti i slovnej agresivity vo verejnom živote, povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

Trnava 27. augusta (TASR) – Pri pamätníku Slovenského národného povstania (SNP) si v piatok zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), mesta Trnava a viacerých organizácií pripomenuli 77. výročie vypuknutia národnooslobodzovacích bojov a zároveň odchod trnavskej posádky na povstalecké územie. Po pietnom akte sa uskutočnila premiéra dokumentárneho filmu Posledný povstalec.

“Každoročne si pripomíname SNP ako mimoriadne hrdinský vzdor voči nacizmu a ľudáckemu režimu. Naše dejiny opakovane ukazujú, aká krehká je sloboda a zraniteľná je demokracia. Upozorňujú, ako veľmi ich musíme chrániť pred prejavmi, ktoré ich chcú znova deformovať, spochybniť, naštrbiť či dokonca rozložiť. Našou morálnou povinnosťou je odmietnuť všetky prejavy neznášanlivosti, extrémizmu, netolerantnosti i slovnej agresivity vo verejnom živote,” povedal v príhovore predseda TTSK Jozef Viskupič. Sloboda, ako doplnil, však čoraz aktuálnejšie zaväzuje k individuálnej i kolektívnej zodpovednosti za zdravú spoločnú budúcnosť. „Len tak budeme môcť pokračovať v úsilí meniť Slovensko na ešte lepší domov pre všetkých slušných a čestných ľudí,“ konštatoval.

Dokument Posledný povstalec vytvoril s finančnou podporou TTSK študent Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Ľuboš Balažovič. Zameriava sa na príbeh trnavskej posádky, ktorá sa v počte zhruba štyritisíc mužov zapojila do povstania a osud jej člena, nedávno zosnulého Štefana Minaroviča. História posádky zaujala autora najmä pre jej unikátnosť. „Zaujímavé, ale aj záhadné informácie mi dali skvelý námet na dokumentárny film o dobovom dianí. Nakoľko som študentom na Fakulte masmediálnej komunikácie, rozhodol som sa históriu mesta, v ktorom študujem, zvečniť aj pre plátna a obrazovky,“ uviedol autor. Trnavská posádka s dobrovoľníkmi bola jedinou, ktorá odišla do SNP z územia západného Slovenska. Túto udalosť si kraj pripomenul už vydaním knihy Trnava a SNP. Filmom a jeho podporou v pripomínaní tohto aktu hrdinstva pokračuje.