Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Úrady zrušili duchovný program v trnavskom Centre pre deti a rodiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Generálna prokuratúra (GP) SR vo štvrtok informovala, že zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v tomto centre,

Trnava 3. augusta (TASR) - Na základe podnetov namietajúcich intenzitu a niektoré časti výchovy k viere preverilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) chod Centra pre deti a rodiny v Trnave a nastavený duchovný program operatívne zrušilo ešte začiatkom júla. Pre TASR to uviedla Marianna Šebová z ÚPSVR.

Pracovníci sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately naďalej aktívne osobne komunikujú priamo s deťmi o ich živote v centre. "V uvedenom centre pre deti a rodiny bola nariadená rezortná hĺbková kontrola. Zároveň v tomto špecifickom prípade spolupracujeme s prokuratúrou," informovala Šebová.

Ako uviedla, je potrebné vziať do úvahy, že akákoľvek medializácia prípadu ovplyvňuje prostredie detí, ako aj ich samotné. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie o prebiehajúcej kontrole v zariadení a rozhovoroch s deťmi," povedala pre TASR Šebová.

Zároveň dodala, že od prvého momentu konajú predovšetkým s ohľadom na deti. "Na základe výsledkov šetrenia, kontroly a komplexného zhodnotenia situácie kontinuálne pokračujeme v prijímaní adekvátnych opatrení. Riaditeľka centra pre deti a rodiny ukončila pracovný pomer dohodou," vysvetlila Šebová.

Generálna prokuratúra (GP) SR vo štvrtok informovala, že zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v tomto centre a že prokurátorka tam 1. augusta s okamžitou platnosťou zrušila "duchovný program". Ako GP zdôvodnila, nemal oporu v zákone a neprípustným spôsobom zasahoval do slobody náboženského vyznania a viery.

Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá trestné oznámenie, podané na prokuratúre, prijala minulý týždeň. "Prípad si prezval vyšetrovateľ, ktorý vykoná potrebné procesné úkony na preverenie celej udalosti a vyvodenie aj prípadnej trestno-právnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.